Afbeelding
Foto: Eigen foto

Isala verrast patiënten met Milton’s classic X-mas songs

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) De donkere dagen voor kerst brengen verlichting in de kapel van de RK Begraafplaats aan de Bisschop Willebrandlaan in Zwolle. Zanger Eric Milton zocht in Zwolle naar een geschikte locatie, een zoektocht die hem en zijn muzikale vrienden naar de RK kapel brachten.

In deze kapel, gebouwd in 1841 en in 1882 vervangen door het huidige neogotische bouwwerk, is een 30 minuten durende kerstspecial opgenomen. Het resultaat van eendrachtige samenwerking tussen Milton en Johan Jonker, gastvrijheidsmanager en facilitair adviseur Isala. Milton sings classic X-mas songs, zo luidt de titel van deze unieke special. “Kerst, voor mij persoonlijk altijd een moment van bezinning. Zeker in deze tijd van corona; stilstaan bij wie je bent, denken aan je familie, vrienden en dierbaren die zijn overleden. Wat mij in deze periode vooral bezighoudt is dat niet alles zo vanzelfsprekend is als het soms lijkt. Juist nu komt het aan op verbinding en samenhang. Woorden die misschien wel te vaak worden gebruikt maar niet echt worden toegepast.” Milton, zanger, tenor, een man die zingen bij zichzelf heeft verheven tot een uiting van gevoelens waarbij aangeboren zangkwaliteiten het plaatje compleet maken.

X-factor

Zingen, hij doet het graag. Zelfs in huiselijke kringen of in de auto onderweg naar een zakelijke afspraak. Want, eerlijk is eerlijk, inkomsten uit zijn vocale leven zijn zeker in coronatijd, tot een minimum beperkt. Toch gaat hij door, het is zijn passie, daar hoeft niet altijd geld tegenover te staan. De special die hij in de kapel opneemt is het resultaat van samenwerken met de themagroep Gastvrijheid van de Isala kliniek. Onbekend binnen dit ziekenhuis is Milton allerminst. Zijn kerstvocalen klonken verleden jaar live in de hal van het ziekenhuis, ten overstaan van bezoekers en bedlegerige patiënten. Zoals hij ook in andere zorginstellingen een graag geziene zanggast is.

Kracht

Ook dit jaar is Milton te gast maar dan via het speciale televisiekanaal van de Isala. Het repertoire is met zorg geselecteerd. Milton: “van Ave Maria tot lichte songs waarbij wij met onze liedjes ook verhalend iets wil overbrengen. Voor mij is de kracht van een goed liedje dat er iets wordt meegegeven door de uitvoerende artiest. Ik noem dat synchroniciteit. Soms is dat zingen met emoties. Ooit kwam er iemand naar mij toe en zei dat ik de x-factor had. Mijn optreden had deze gast zowel zingend als emotioneel geraakt. Een mooier compliment kan ik mij eigenlijk niet voorstellen.”

Creatiewaarden

De kerstspecial van Milton, met medewerking van soprano Margo Groeneveld en pianist/toetsenist Rick Jan Schilder (tevens verantwoordelijk voor het eindproduct), zal in de Isala – EIGEN TV KANAAL - vanaf 21 december repeterend worden uitgezonden. “Het gaat mij niet om de hoofdprijs. Met zingen wil ik een erfenis bij anderen achterlaten. Delen is voor mij net zo belangrijk. Met Margot zing ik in deze special drie kerstduetten”, aldus Milton.

Stilte

Terugkijkend op het afgelopen jaar, zegt Milton met gevoel voor filosofie: “2020, voor mij is dat heel veel stilte. Ook anders gaan denken; wat heb ik in plaats van, wat heb ik niet. Het jaar deed een beroep op mijn creatiewaarden. Het zomerse tuinconcert bij mij thuis was een hoogtepunt. Kennelijk is mij dat gegund. Volgend jaar wil ik zeker weer zo’n concert organiseren. Met cross-over repertoire, niet te zwaar. Zoals songs in het Italiaans; die taal ligt mij goed. Ik heb het geïntegreerd in mijn eigen systeem. 2021 wordt voor mij een jaar van vooral doorgaan met muziek. Wie weet krijg ik een nieuwe kans om het volledige Wilhelmus met een orkest te mogen zingen. De eerste keer dat ik die 16 coupletten heb gezongen, zijn zeker voor herhaling vatbaar.”