Afbeelding
Foto: Eigen foto

Big Brother is back; ‘Je leeft maar een keer, doe eens gek’

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong)

ZWOLLE - Op 4 januari 2021 start een nieuwe reeks Big Brother bij RTL5. Ruim twintig jaar geleden werd de eerste Big Brother een doorslaand succes. Nieuw als het gaat om 24/7 camera’s op deelnemers die in al hun gedragingen werden gevolgd. Twee Zwollenaren, vader en zoon Meulhof, maakten in 2006 hun opwachting in het BB-huis. Kwamen zij er met de nodige kleerscheuren vanaf?

Vader Marcel weet zich het verblijf in het BB huis tot op de dag van vandaag zeer gedetailleerd te herinneren. Niet dat hij er nog dagelijks mee bezig is, maar onder het mom van ‘je leeft maar een keer, doe eens gek’ zag hij zo’n uitstapje wel zitten. “Hoewel ik, achteraf gezien, de voorpret leuker vond dan het werkelijke verblijf. Maar samen met mijn zoon, dat moet kunnen. Toen wij er in kwamen was ik met mijn 45 jaar een van de ouderen. Het waren merendeel vrij jonge deelnemers. Er was al een moeder met dochter en twee zussen, dus het ontbreken van vader en zoon werd met onze komst direct opgelost. Vooraf weet je eigenlijk niet wat je allemaal te wachten staat. Ik had ook wel het gevoel dat de programmamakers, zacht gezegd, soms manipulatief te werk konden gaan. Zo werden wij als een soort rechts georiënteerd koppel in beeld gebracht. Dat zou dan wellicht tot conflictsituaties in het huis kunnen leiden. Wij hebben daar niet over gezeurd, zijn al helemaal geen rechtse ballen maar je weet vooraf dat zoiets kan gebeuren.”

Politiebegeleiding

Meulhof, na zijn deelname aan Big Brother in de wereld van wijnen beland, herinnert zich ook hoe hij en zoon Etienne op vrijdagavond na het Zwolse Stratenfestival plotseling door de programmamakers naar Amsterdam werden gedirigeerd. Bang als zij waren dat het meedoen van de Zwollenaren voortijdig in de media bekend zou worden. Terecht, vindt Meulhof want tijdens het bewuste Stratenfestival in Zwolle vormde enige loslippigheid van hem of zoon Etienne de directe aanleiding. “De Telegraaf was, denk ik, mediapartner van Big Brother. Het zou natuurlijk te gek zijn als de lokale krant – in ons geval de Stentor – het nieuws van onze deelname eerder bracht dan de Telegraaf. Dus werden wij op vrijdagavond, onder politiebegeleiding, in een taxi naar Amsterdam gereden om vervolgens twee dagen, opgesloten in een hotel, te moeten bivakkeren.”

Gouden Kooi

Behoudens enige herkenning op straat en een groter netwerk om wijnen af te zetten, heeft de deelname aan BB niet gebracht. Etienne is inmiddels vele jaren actief bij een wereldwijd bekend drankje. Over de herkenning, zegt Marcel: “soms werden wij verward met deelnemers aan de Gouden Kooi. Wat wel frappant was is de herkenning op wijnbeurzen waar ik geregeld sta. Dan werd mij gevraagd of er een foto gemaakt mocht worden, vaak door echte fans van het programma. Maar rijk worden van herkenning, nee, dat zit er echt niet in. Ik heb mijn huidige carrière bij Wijnwereld zelf verdiend. Het enige dat wij kregen voor onze deelname aan Big Brother toen, was betaling van je maandelijkse vaste lasten. Van mijn werkgever destijds kreeg ik onbetaald verlof. Ik ga zeker vanaf 4 januari volgend jaar naar Big Brother kijken. Ik ben toch wel een beetje benieuwd hoe alles er nu uit gaat zien. En, heel eerlijk, het concept was uniek.”