Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Herman Brood Museum Zwolle verwelkomt The Beatles

· leestijd 1 minuut Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - The Beatles staan vanaf zaterdag 5 juni centraal in het Herman Brood Museum aan de Blijmarkt in Zwolle. Nu het kabinet heeft besloten om de dalende coronacijfers om te zetten in het vervroegd openen van de musea, komt museumman Ivo de Lange met een geweldige primeur: een unieke fotocollectie van de worldtour 1964-1966 van het Engelse kwartet.

Deze week krijgt De Lange naar alle waarschijnlijkheid weinig slaapuren. Reden: het inrichten op de bovenverdieping van zijn Brood museum met ruim tachtig foto’s van de worldtour 1964-1966 van de Beatles. Een tour die door de staffotograaf van John, Paul, George en Ringo op de gevoelige plaat is vastgelegd. Hoe De Lange aan deze foto’s is gekomen, vertelt hij in een exclusief gesprek aan Rondje Swolle. “Ik was een goede vriend van Robert Whitaker, staffotograaf van de Beatles. Een vriendschap die ruim twintig jaar heeft geduurd. Die onderlinge band heeft mij in staat gesteld om een bijzondere collectie van zijn foto’s te kunnen kopen. In die collectie ook de Beatles worldtour 1964-1966. Whitaker heeft ze allemaal voor mij gesigneerd. Zo heb ik ook exclusief fotowerk van Salvador Dali bij wie hij twee jaar in huis heeft gewoond.”

Vijfde Beatle

Whitaker, in 2011 overleden, werd eens de vijfde Beatle genoemd vanwege zijn indrukwekkende fotowerk die hij als staffotograaf kon maken. Brian Epstein, de manager van wellicht de grootste wereldband aller tijden, was in Melbourne (1964) zo onder de indruk van Whitaker’s fotowerk, dat hij hem direct een baan aanbood. De Lange: “zijn foto’s van die worldtour geven een mooi inkijkje in het leven van het populaire viertal. Maar ook Epstein werd door Whitaker op een bijzondere manier gefotografeerd. 

Fratsen

En Whitaker wist de muzikanten, achter de schermen, te verleiden tot het maken van de vreemdste fratsen. Zo zijn er foto’s waarop de Beatles met piepschuim elkaar belagen. Leuk en zeker uniek te noemen.”

De Beatles-expositie zal tot en met 30 september elk weekend geopend zijn. De toegangsprijs bedraagt € 7,00 en dat is slechts twee euro boven op de prijs die toegang geeft tot het Herman Brood Museum. Brood en de Beatles dus samen voor een bedrag waarbij museumkaarthouders slechts € 4,50 betalen. Kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis.

Meer info: www.beatlesphotocollection.com

Afbeelding
Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 19 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 21 uur geleden
Chris Kruitbosch.
Kruitbosch wil met micromobiliteit steden duurzamer maken Partnerbijdrages 21 uur geleden