Arwin van BarBaas over Internationale baarddag.
Arwin van BarBaas over Internationale baarddag. Pedro Sluiter

Zo geknipt is Zwolle: Mannen met baarden, want een baard maakt de man!

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

Op de eerste zaterdag van september wordt jaarlijks de Internationale Dag van de Baard gevierd. Een ode aan de baard, want de baard is hot. Zie onze koning, zie Hugo ‘Corona’ de Jonge, om maar te zwijgen van de kniebaard waar ZZ TOP al vele jaren om bekend staat. In Zwolle kan Arwin van BarBaas, hairsalon op het Koningsplein, een aardig baardwoordje meespreken. Zijn baard gaat er absoluut niet af, dat zou leiden tot enig huisvredebreuk met zijn partner.

‘Als je haar maar goed zit’. Opbeurend, nu echter in de letterlijke betekenis en dan ook nog eens toegespitst op een behaard gezichtsdeel. Een ‘Garibaldi’ volle baard, ringbaardje, sik of stoppelbaard, het lijkt erop alsof steeds meer mannen hun baard laten staan. En, dat vraagt om de nodige verzorging; door een barbier of bij een hairsalon. BarBaas eigenaar Arwin is geen barbier, heeft wel een baard die hij overigens zelf verzorgt en hij beschikt over de nodige baardbehandelingen “Een barbier knipt alleen mannen, al of niet met een baard. In mijn hairsalon (naast hem nog twee kapsters, Demi en Kim) is iedereen welkom. Ik ben een allround kapper en ben vijf jaar geleden voor mijzelf begonnen. Gelukkig met veel kapperservaring, opgedaan bij Hair Today in Zwolle. Natuurlijk ben ik bekend met de vele haartrends maar volg deze niet zondermeer. Wel ga ik met de tijd mee want dit is een modern bedrijf. Geknipt worden is bij mij een belevenis, geen kappersplan maar werken aan iets moois. Met mijn klanten praat ik echt niet over het weer. Dat gaat veel verder. Als iets absoluut niet bij een klant past, dan knip ik niet. Voor mijzelf, maar ook voor de kwaliteitsuitstraling, kan ik dat niet maken. Op een dag kwam hier een jongen de zaak binnen wandelen en vroeg of ik zijn haar knalrood wilde verven. Niet gedaan en dus niet behandeld. Of die vrouw, zij wilde geknipt worden met als resultaat dat zij het zelf geknipt zou hebben. Dat kan niet, dat doe ik niet.”

Tedic

In de afgelopen vijf jaar dat Arwin actief is op het Koningsplein, heeft de populaire kapper over aandacht niet te klagen. Dat meerdere spelers van PEC Zwolle zich door hem lieten knippen droeg bij aan die populariteit. Op dit moment is spits Tedic regelmatig bij hem in de zaak. In het verleden liet AJAX speler Neres zich ook door de Zwolse kapper knippen. Ooit maakte Arwin een YouTube filmpje met Graziano Pelle als stralend middelpunt. “Dat heeft mij veel pr opgeleverd, niet alleen in Zwolle, ook van ver buiten de stad kwamen mensen om door mij geknipt te worden”, weet Arwin zich nog goed te herinneren. Zijn bekendheid is inderdaad lokaal overschrijdend want het knippen en modelleren van een baard gaat hem goed af. Zo werkte hij samen met Marie van de Ven bij Koffietijd; Marie deed het kapsel, Arwin de baarden. “Corona en het thuiswerken heeft gezorgd voor nog meer baardgroei want mannen gingen experimenteren met hun uiterlijk. Dat leidde soms tot baardgroei. Vooropgesteld, baardgroei zit vooral in de genen. Geen genen, geen groei ook al zijn er middeltjes op de markt die de groei enigszins zeggen te stimuleren. Zo’n kniebaard als de heren van ZZ Top is niet voor iedereen weggelegd. Trouwens, ik heb een klant met net zo’n lange baard; hij staat in mijn afsprakenagenda als ZZ Top genoteerd. Een baard is niet direct trendgevoelig maar een baard maakt wel de man. Zo sta ik erin. Een baard staat voor mannelijkheid en, mits goed verzorgd, ook elegant en soms sexy.” 

Hadez

Voor de directe toekomst heeft Arwin een aantal plannen. Zo is hij momenteel in gesprek met een grote onderneming die zijn eigen productlijn, onder de naam Hadez, wellicht op de markt gaat brengen. Ook de zaak op het Koningsplein wil hij voor het einde van dit jaar uitbreiden met meerdere bedrijfsstoelen. Een keten van BarBaas in Nederland misschien? “Dat is wel mijn droom maar voorlopig nog toekomstmuziek. Wat de bedrijfsnaam betreft, zo heb ik een klant die alleen maar door BarBaas geknipt wil worden terwijl nagenoeg iedereen mij gewoon bij de voornaam noemt. Een beetje branding is mijn bedrijfsnaam dus wel.”

Zaterdag 4 september 2021: Internationale Dag van de Baard

(door Peter de Jong)

Nick de Vries