Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Jeroen van Doornik, Nachtburgemeester: ‘Ik wil het ei van Columbus kraken’

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - “Het nachtleven is niet allen maar feest en horeca”, dat zegt Jeroen van Doornik, sinds 2015 Nachtburgemeester van Zwolle. Het ambt staat nog deels in de kinderschoenen maar in steden als Amsterdam, Den Haag, Groningen en Zwolle is het fenomeen Nachtburgemeester ingeburgerd. Zelfs zo dat Joeri Koops, Universiteit Utrecht, zijn masterscriptie Bestuur en Beleid heeft gewijd aan vertegenwoordigers van de nacht.

Een gesprek met onze Nachtburgemeester vindt plaats in het Stadshuis van Zwolle. Eigenlijk ‘the place to be’ want een burgemeester zetelt in het Stadhuis. Dat geldt niet voor Van Doornik en zijn collega’s, fietsburgemeester Marijn de Vries en sinds kort klimaatburgemeester Spencer Roozeboom. Wellicht een kwestie van tijd dat dit trio ook gehuisvest wordt binnen het Stadhuis. Van Doornik vindt het een prima suggestie en ziet in huisvesting in het Stadhuis goede mogelijkheden om in zijn rol van verbinder de looplijnen zo kort mogelijk te houden.

Toegankelijk

“De stad verandert, de horeca verandert, de vaart zit er wat dat betreft in Zwolle stevig in. Totdat corona nieuwe grenzen bepaalt. Mijn leven is sinds 2015, het jaar waarin ik Nachtburgemeester werd, nogal veranderd. Het was voor deze stad een nieuwe functie, aan mij de taak om die functie gestalte te geven en zichtbaar te worden. Dat is voor een groot deel gelukt, sterker, soms krijg ik vragen op mijn bord die breder zijn dan de functie. Zoals: ‘Jeroen, dat is onveilig’, doelend op iets in de stad. Dan speel ik dat door aan de betreffende ambtenaren. Ik had niet verwacht, wel gehoopt, dat men mij zo snel zou vinden. Het geeft aan dat het nachtleven breder is dan allen maar feesten en de horeca. Zo zit ik in de werkgroep Toegankelijk Zwolle en zie het verbinden van de horeca als een belangrijke taak.”

Nachtdieren

Nederland telt op dit moment vijftig Nachtburgemeesters. De stap van kroegganger naar Nachtburgemeester was voor Van Doornik enigszins voor de hand liggend. “Een stad als Zwolle, een stad met potentie die moet gewoon een Nachtburgemeester hebben”, zegt Chris Garrit, eens Nachtburgemeester van Groningen. Van Doornik: ”Zwolle had al een mooi nachtleven met weinig rottigheid en niet gevaarlijk. Met dank aan het project Veiligheid op straat (VOS). Maar het nachtleven speelt zich niet alleen af binnen de stadsgracht. In de loop der jaren is het breder geworden. Denk aan Pathé, net buiten de stadsgracht. Of grand café Zuijdt waarvan de eigenaar winnaar van het Zwolse Smartlappenfestival werd. Een man die over loopt van ideeën. Maar ook corona heeft gevolgen voor horeca buiten het centrum. Toen verleden jaar de horeca weer open mocht, moest de binnenstad vanwege te veel bezoekers ontlast worden. Ook het evenement Nachtdieren, ik wilde dat graag aan de horeca koppelen. Kon ook niet. Zo werd het een evenement buiten de binnenstad. Op zich best uniek.”

Op dit moment werkt Van Doornik achter de schermen aan meerdere projecten. Hopelijk komt er dit jaar wel een Earth Hour in samenwerking met de Horeca Evenementen Stichting Zwolle, de HESZ. “Het zou de grootste editie worden, met bandjes, onder de noemer van Maximaal Muzikaal. Hopelijk dit jaar wel. Zwolle is een innovatieve stad, deze tijd vraagt erom. Met verbinding innoveren, dat is mijn ambitie. Ik wil het ei van Columbus kraken.”

Opvolger

Of Van Doornik al aan een opvolger heeft nagedacht? “In het begin is er nooit over een termijn gesproken. Twee jaar, dat was te kort. Vier jaar? Toen organiseerde ik het Nachtburgemeesters Congres in Zwolle. Geen moment om af te treden en een jaar later was de première van Wakers; een film die ik samen met Martijn van Hese mocht maken. Ook niet het moment om aan opvolging te denken. Tja, toen kwam corona. Ik denk dat 2025, dan ben ik tien jaar Nachtburgemeester, een geschikt moment is. Ook mijn thuisfront kan daar mee leven. Maar eerst morgen de boosterprik halen.”