Ongelukkige wedstrijd Aafjes kost PEC Zwolle dure punten

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)ZWOLLE - Voor een speler die in de zomer te horen kreeg dat hij mocht vertrekken, heeft Gerard Aafjes nog aardig wat wedstrijden gespeeld. De verdediger mag ondanks negen optredens in de competitie nog steeds weg, maar de clubs staan niet voor hem in de rij.De wedstrijd van zaterdag tegen AZ (1-2 nederlaag) brengt daar geen verandering in, integendeel. Als er een prijs zou zijn voor de schlemiel van de wedstrijd, als tegenhanger van man van de wedstrijd, dan gaat die ditmaal zonder twijfel naar Aafjes, die dankzij een schorsing van Daryl Lachman in het centrum van de defensie start. Zwolle speelt overigens ook zonder Bram van Polen (geschorst), Bart van Hintum en Ronnie Reniers (geblesseerd). Al na drie minuten gaat Aafjes kostbaar in de fout, als hij Jozy Altidore ‘vergeet’ en de spits ondanks een redding in eerste instantie van Diederik Boer de 0-1 ziet maken. “Ik denk: ‘die bal stuitert zo door naar de keeper.’ En dan staat Altidore daar ineens voor. Als je al na vijf minuten zo‘n black-out hebt, loop je daar 85 minuten lang tegenaan te voetballen. Je hoopt dan je fout te kunnen herstellen. Ik had nog een kansje. Jammer dat ik die bal net naastkopte”, zegt de 27-jarige verdediger na afloop.In plaats van het herstellen van de fout, wordt het na ruim een half uur spelen een graadje erger voor Aafjes, die de bal op het middenveld onnodig in de voeten van een tegenstander kopt. Pech dat die tegenspeler nou net Adam Maher is. De begaafde middenvelder geeft de bal perfect in de loop mee aan Roy Beerens en diens voorzet wordt door Altidore in het doel geschoven: 0-2. Zwolle knokt zich in de tweede helft knap terug en is na de aansluitingstreffer van Denni Avdic dichtbij de 2-2, maar een rode kaart voor Joey van den Berg gooit roet in het eten. AZ verzuimt het vervolgens in de slotfase te beslissen. Aafjes beëindigt het duel bijna zonder kaarten, maar na een pittig duel met Altidore wordt hij ook nog op de bon geslingerd. “Erg vervelend ja. Er valt weinig over te zeggen. Gewoon een slechte wedstrijd van mij.“ Of Aafjes zijn laatste (thuis)wedstrijd voor Zwolle heeft gespeeld, is de vraag. “Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Ik heb een transfervrije status. Maar na zo’n wedstrijd denk ik niet dat er veel interesse is”, zegt de verdediger lachend. Aafjes is naar eigen zeggen wel verrast dat hij nog zoveel minuten voor Zwolle heeft gemaakt dit seizoen. “Ik ben gewoon blijven knokken en ik heb de kans gekregen. Maar het is jammer dat je het zo afsluit...voor de winterstop.”Trainer Art Langeler hield een zuur gevoel over aan de wedstrijd: “Ploegen spelen hier op dezelfde manier. Het is achterover leunen en wachten op fouten van ons, jammergenoeg maken we die weer. Maar de fouten achterin vind ik net zo groot als de fouten voorin, waar we kansen missen.”Gerard Aafjes wínt hier een duel van Jozy Altidore. Joey van den Berg kijk toe. Foto: PhotoPress Images/Pedro Sluiter

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 18 apr, 13:20
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 18 apr, 12:43
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11