Afbeelding
Pedro Sluiter

Noviteit: PEC geen schijn van kans tegen sterk maar slordig Ajax (0-2)

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark van der Vegt)

ZWOLLE - In de aanloop naar het duel tegen Ajax klonk, niet eens tussen de regels door, enig Zwols optimisme. Maar das logisch, om maar eens een voetbalfilosoof te quoten, want de Amsterdammers konden al vijf ontmoetingen op rij niet van de Zwollenaren winnen.

Ajax komt op bezoek. En dus is het knetterdruk in de persruimte. De Telegraaf zendt zijn topverslaggever Valentijn Driessen naar Zwolle, Harry Vermeegen dwaalt doelloos rond en Arno Vermeulen drinkt met evenveel geveinsd zelfvertrouwen koffie als hij wijsheden debiteert bij Studio Voetbal. De algemene tendens? PEC kon Ajax nog wel eens pijn gaan doen. ‘Ze hebben toch donderdag nog een zware pot tegen Celtic gespeeld’ en ‘PEC is een angstgegner’. Er is ook een tegengeluid: Arno Vermeulen is er en als hij PEC ‘doet, dan verliest PEC vaak’. “Oh”, zegt Arno. “Daar weet ik niets van. Hoeveel wedstrijden is dat aan de gang dan? Dat weet jij ook niet? Nou, een goede journalist zoekt dat even uit natuurlijk.”

Negentig minuten later is duidelijk dat PEC geen enkel voordeel heeft van de Europese verplichtingen die Ajax parten zouden kunnen spelen – en dat de al dan niet bestaande Vermeulen-vloek voortduurt. De thuisploeg komt er zeker in de eerste helft geen moment aan te pas en mag Viktor Fischer bedanken dat het slechts één tegengoal krijgt. De Deense aanvaller mist een vuurwerkhandje vol kansen. Daarnaast kan er ook een bosje bloemen van PEC naar Amin Younes, die zo vriendelijk is om oog in oog met Kevin Begois heel nonchalant naast te schieten. Deze twee zijn er tevens verantwoordelijk voor dat Ajax wel scoort: doelman Begois schat een gevaarloze voorzet van Mitchell Dijks compleet verkeerd in en ziet de bal over zich heen zeilen, recht in de voeten van Younes, die alleen een lege doelmond voor zich ziet en dus scoort.

In de zeven minuten die resteren tot aan de rust, vergeet Ajax de wedstrijd op slot te gooien. De tweede helft is vooral een helft van goede wil (PEC) versus ‘t-zal-wel-goed-komen (Ajax). Terwijl PEC enkele kansjes creëert, denkt Ajax naar het einde te kunnen wandelen. PEC straft het niet af. De wil is er overduidelijk en het Zwolse publiek vuurt de ploeg ook aan, maar tot echt grote kansen komt het maar niet. En Ajax, Ajax besluit dan vlak voor het einde maar een doelpunt te maken (invaller Thulani Serero op aangeven van invaller Lasse Schöne), zodat de wedstrijd kan doodbloeden in drie (saaie) minuten toegevoegde tijd. Na afloop is Frank de Boer blij en chagrijnig tegelijk – niets nieuws dus – vanwege de drie punten en de vele gemiste kansen. Ron Jans is – ook geen nieuws – realistisch. “We hebben terecht verloren”, stelt Jans in de persconferentie. De trainer heeft in de rust harde woorden gebruikt (‘dit is PEC Zwolle niet; schaam je’) en geeft met ‘na rust hebben ze alles gegeven’ ook een compliment.