Afbeelding
Hans Smit / Sportief Zwolle

Ontluisterend verlies Oranje Zwart

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Roy Hoedeman smijt de bal venijnig naar het andere vak na weer een score van Sparta Nijkerk. Het is net 5-14 geworden en Oranje Zwart heeft al twintig minuten niet gescoord. De manier waarop de Zwolse korfbalploeg zich naar de slachtbank laat leiden is ontluisterend.

De blijdschap en trots over de Koninklijke Erepenning ter ere van het honderdjarig bestaan én, nog iets verder terug dit jaar, over de titel in de tweede klasse, zijn even ver weg. De 8-22 nederlaag is de vierde in vier wedstrijden voor de promovendus, die in de eerste klasse een chronisch tekort aan scorend vermogen heeft.

Een week eerder is de jubilaris tegen Dindoa nog dichtbij de eerste punten, maar tegen Sparta Nijkerk wordt het na een goed begin volledig weggeblazen. Oranje Zwart blijft enigszins bij tot 5-7. Gemiste kansen weerhouden de thuisploeg gelijke tred te houden, maar de kansen worden in ieder geval gecreëerd. Als die kansen stelselmatig gemist blijven worden, loopt Sparta in de laatste minuut van de eerste helft uit naar 5-9. Het blijkt een voorbode op een dramatisch tweede bedrijf. Van een gevecht is geen sprake meer. Gelaten ondergaan de spelers hun lot, op een enkeling na. De frustratie is van het gezicht van Hoedeman af te scheppen. Het wordt 5-20. Met nog zeven minuten te gaan maakt invaller Stefan van der Worp een einde aan een droogte van bijna een half uur spelen. Een voorlopig dieptepunt in het toch al zware zaalseizoen.

Hoedeman wil er vandoor na het laatste fluitsignaal, maar wordt tegengehouden door trainer Michiel Bilstra, die op interim-basis werkt na het plotselinge vertrek dit seizoen van Bart Aafjes. Na de wedstrijdbespreking die achter een scherm plaatsvindt, beent Hoedeman alsnog snel richting kleedkamer. Een gesprek zit er niet in. "Nee, daar heb ik helemaal geen zin in", is de reactie waar de verslaggever het mee moet doen. "Roy ergert zich kapot", weet Bilstra. "Hij speelt zelf met heel veel inzet en herkent dat te weinig bij anderen."

Bilstra constateert een verschil in beleving bij spelers, zowel in trainingen als in wedstrijden. "Niemand gooit er met de pet naar, maar er is een verschil tussen alles geven en meer dan honderd procent geven." Om te overleven in de eerste klasse zou de ploeg best wat meer van het gif van Hoedeman kunnen gebruiken, beaamt Bilstra. "Maar iedereen bepaalt zelf het belang van zo'n wedstrijd, van zo'n competitie. Hoe ver wil je gaan?", aldus Bilstra, die aangeeft dat er ook gewoon een niveauverschil is. "Tegenstanders zijn sterker en tactisch beter. Aan analyseren kom ik zelf niet toe. Ik ben al blij dat ik de trainingen kan leiden." Bilstra is een interim-trainer en geeft eerlijk toe dat zijn collega's in de eerste klasse meer betrokken zijn. "Mijn aanstelling als interim was met beperkingen. Dat was vantevoren duidelijk."

VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 22 uur geleden