Ouder, slimmer, feller en beter: Zwolsche Boys troeft ZAC af in derby

ZWOLLE - De meest beladen derby van Zwolle is een prooi geworden voor Zwolsche Boys, dat ZAC aftroefde op felheid, slimheid en doeltreffendheid.

Door doelpunten van Lodewijk de Vries (twee), Lennart Prins en Eugene Webb wonnen de groenwitten met 2-4 van de witblauwen. Stan Wissink en Okke Scholten (vanaf elf meter) scoorden voor het thuisspelende ZAC.

Er was veel publiek op de burenruzie afgekomen. Rondom het veld stonden zo'n vierhonderd toeschouwers en de tribune van ZAC zat vol. ZAC-trainer John Beijen zag bij Boys meer wil om te winnen en sprak van een teleurstellende middag. "Dit valt wel rauw op m'n dak. Het was ook heel slordig van onze kant", vond Beijen.

Man van de wedstrijd, Lodewijk de Vries, zag dat de ervaring van Boys de doorslag gaf. De goalgetter was bij alle Boys-doelpunten betrokken en speelde zijn beste wedstrijd van het seizoen. Bij ZAC waren er te veel spelers die juist onder hun kunnen speelden en niet genoeg lef toonden (lees: risico in hun spel legden). "We voetballen met een middenveld maar dat moet je dan wel inspelen. Daar ligt ook onze kracht en dat zag je bij die goal (de 1-1). Dat deden we veel te weinig", vond Beijen.

Na de openingstreffer van De Vries in de tweede minuut kwam ZAC na dertien minuten langszij. Een prima steekpassje van Iljas Baltes werd door Wissink prima afgerond. Een minuut later stond het alweer 1-2 toen De Vries weer niet goed werd gedekt in 'de zestien'. In een enerverende, maar qua voetbal matige derby ging ZAC op jacht naar de gelijkmaker, maar grote kansen bleven uit. In de omschakeling was Zwolsche Boys gevaarlijk. Yavuz Özdemir miste één-op-een, maar Lennart Prins maakte er twintig minuten voor tijd wel 1-3 van met een fraai schot uit de tweede lijn. Beide mannen kregen de bal van De Vries.

Een strafschop bracht ZAC terug in de wedstrijd, maar het was wederom De Vries die een doelpunt forceerde. De sluwe 36-jarige spits gooide er zowaar een sprintje uit, stuitte op doelman Niels Krijnen en in de rebound werkte Webb de bal zeer atletisch binnen. Met een fraaie hakbal gooide hij de wedstrijd in het slot: 2-4.