Afbeelding
Pedro Sluiter

Volleybalsters kunnen leven met nederlaag: 'Hiervan verliezen is geen schande'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)
ZWOLLE - "Ik merk dat we langzaamaan wat vaker aanklampen aan hun niveau." Midspeelster Maureen van der Woude van Regio Zwolle Volleybal is niet ondersteboven van de 1-3 nederlaag tegen titelhouder Sliedrecht Sport.

De laatste krachtmeting tegen Sliedrecht in de reguliere competitie leverde een verrassende zege op voor de Zwolse ploeg. "Maar in de kampioenspoule gaat het er wel wat anders aan toe dan in de competitie", weet coach Wilfried Groothuis. Hij kent de tegenstander als zijn broekzak. Hij was er vorig seizoen assistent-coach.

De favoriet voor opnieuw de titel heeft het desondanks moeilijk in de eerste set. De thuisploeg blijft netjes in het spoor, slaat na 19-19 zelfs een gaatje en heeft bij 23-20 zomaar riant uitzicht op de setwinst. "We gingen onnodige fouten maken. Zij bleven rustig en winnen de set met 24-26. Dat is ook een kwaliteit", constateert Van der Woude, met haar zeventien jaar de jongste speelster in de Zwolse selectie.

Ook in set twee doet Regio Zwolle Volleybal prima mee. Met een sterke Manon Zeeboer komt het bij 24-23 op setpoint. Opnieuw komen de bezoekers terug. Het is de aanloop naar een thrillerachtig slot van de set die dankzij een blok van Van der Woude met 29-27 alsnog wordt gewonnen. Meer zit er niet in voor de Zwollenaren. In de derde set loopt Sliedrecht snel uit naar 10-15 en geeft de marge niet meer weg (18-25).

In set vier blijft de gelouterde tegenstander eveneens moeiteloos op de been (20-25). 1-3 verlies dus in de kampioenspoule waarin de Zwolse ploeg nu op een vijfde plek bivakkeert met zes uit vier.
Van een deceptie is na afloop geen sprake bij de speelsters en staf. Ook niet bij Van der Woude. "Iedereen heeft genoten van een mooie wedstrijd. Verliezen is geen schande." Ook bij Groothuis geen chagrijn als hij het scoresheet bestudeert. "Kijk, op cruciale momenten zie je dat wij iets meer aanvalsfouten maken. Dat maakte vandaag het grootste verschil."

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02