Afbeelding

SVI-spits scoort aan lopende band sinds overstap; 'Het is een goede voetballer, maar een betere afmaker'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Door zijn doelpunt in de eerste helft van de stadsderby tegen WVF is Youp Kok medekoploper in het klassement van de Salverda Trofee, maar de druiven zijn zuur voor de SVI-spits na het 3-2 verlies. " Wat doelpunten betreft gaat het wel lekker. Maar ik win liever. "

Kok krijgt bij SVI precies waarvoor hij deze zomer eerste liefde Berkum verliet; een basisplaats en daarmee de kans om te laten zien wat hij waard is. De 25-jarige spits toont zich dit seizoen vooral een koele afmaker. Eentje die met het hoofd de 1-2 maakt in de matige, maar bij vlagen opwindende Zwolse derby in de tweede klasse H. Zijn zevende goal van het seizoen alweer, waarmee hij de nieuwe koploper is van de Zwolse topscorerscompetitie. Een schrale troost voor de spits van de verliezende partij, die in de hele wedstrijd nauwelijks bediend wordt. Eigenlijk is de dit seizoen zo solide WVF-defensie de spits maar één keer 'kwijt' en prompt betekent dat een doelpunt. Kok staat helemaal vrij bij een corner waar iedereen onderdoor vliegt en kopt de bal tegen de touwen. “Ik probeer tegenwoordig wat meer uit de drukte te blijven en te kijken waar ik me het beste op kan stellen. Ik zag iedereen volle bak naar de eerste paal gaan”, verklaart Kok na de wedstrijd.

Dat Kok buiten dit moment om geen kans krijgt, zegt veel over zijn wedstrijd; die was niet leuk. “Weinig aanvoer dus dan is het lastig. Dan ga je zelf proberen mee te doen, maar ik ben geen middenvelder natuurlijk.” Het is wijsheid achteraf. Tijdens het duel laat Kok zich in de eerste helft al (te) vaak zakken om aan de bal te komen. “Dat heb ik ook in de rust gezegd. Hij moet het laatste stadium zijn”, zegt trainer Joram Hendriks hierover. De SVI-trainer weet wat hij aan Kok heeft. “Het is een goede voetballer, maar een betere afmaker. Hij is slim in zijn loopacties, alleen wordt dat nog niet altijd direct herkend.”

Nadat WVF dankzij Martijn Ruijsch de 1-2 achterstand razendsnel omdraait in een 3-2 voorsprong zakt de thuisploeg ver terug en is het aan SVI om er doorheen te voetballen. Dat lukt niet tot nauwelijks. “Toen ik me liet terugzakken, kwamen we nog wel eens aanvallen toe. Ik ga op een gegeven moment ook zwerven, moet me meer aan mn taak houden. Dat is niet goed, maar dat doe je als je achterstaat.”, zegt Kok, die glimlacht als hem wordt gevraagd of hij een aantal goals voor dit seizoen als streven heeft. “Ik heb wel wat in m'n hoofd, maar dat gaan we zien aan het einde van het seizoen.” Dat hij een kandidaat is voor de Zwolse topscorerstitel, beseft hij zich terdege. “Ja, ik heb al wel een paar keer gekeken. Op een gegeven moment ga je het wel in de gaten houden.” Het maakt de maandag net even wat leuker. “Je wacht wel even tot dat krantje op de mat valt en dan kijk je snel.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 3 uur geleden