Afbeelding

Jammer maar helaas voor SVI; 'het gaat tenslotte om doelpunten maken'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – "Het gaat tenslotte om doelpunten maken." Het is de conclusie die analyses overbodig maakt en die ervoor zorgt dat het door trainer soms zo ingewikkeld gemaakte spel, wordt gereduceerd tot een heel simpel doel: er meer maken dan je tegenstander. Bij SVI zijn er in de eerste seizoenshelft te weinig spelers die deze wijsheid in hun oren hebben geknoopt. DOS Kampen doet dat een stuk beter en stuurt SVI met een 1-4 nederlaag de winterstop in, als de nummer negen van 2H.

"DOS Kampen is dodelijk effectief. Dat is ook het verschil tussen een ploeg die om de titel speelt en een ploeg zoals wij", zegt trainer Joram Hendriks, die de wedstrijd tegen de koploper typerend noemt voor de eerste seizoenshelft. "Wij zijn dit seizoen geen één keer weggespeeld. Hebben vaak het spel gemaakt, maar we geven de goals soms ook kinderlijk eenvoudig weg. En je maakt te weinig doelpunten. Als je kijkt naar de statistieken, dan is Youp de enige die scoort. Gezien de kansen die wij per wedstrijd creëren, is dat natuurlijk veel te weinig", weet Hendriks.

De trainer die bezig is aan zijn derde seizoen in Ittersum kijkt in het eerste half uur met veel plezier naar zijn ploeg, die lekker fel duelleert, nauwelijks iets weggeeft en de nodige kansen creëert. Youp Kok maakt er na tien minuten 1-0 van. De lange spits schiet zeer verrassend van ruim twintig meter op doel omdat hij ziet dat de keeper een voorzet verwacht. Kevin Dijkstra is vervolgens te laat om het geplaatste schot van Kok nog uit het doel te houden. Dat het bij deze ene treffer blijft mogen Nico Veldman, Jari Dunnink en Kok zich aanrekenen. De superspits heeft na nummer dertien ook nummer veertien op zijn schoen, maar mist oog in oog met Dijkstra.

"In het eerste half uur moeten we minimaal 2-0 voor staan en ik denk dat het dan ook klaar is. Want bij 1-0 zaten zij al op elkaar te zeuren. Dan krijgen we uit het niets de 1-1 tegen", sipt Hendriks, die vooral de 1-2 en de 1-3 pijnlijk vindt. Bij de 1-2 ziet hij miscommunicatie tussen Dirk-Jan van Dijk en keeper Alex Grafhorst. Bij de derde goal staan de nekharen van Hendriks helemaal overeind. "Het is toch wonderbaarlijk dat we met een vrije trap met tien man in de zestien staan en dat er dan toch een speler vrijkomt. Daar staan we gewoon op vijf, zes meter te dekken. Dat is wel een gebrek aan volwassenheid", zegt Hendriks streng.

"Na die 1-3 zijn we niet meer bij machte geweest om het nog te draaien. Als je kijkt naar het laatste uur dan heeft DOS Kampen ook terecht gewonnen. Maar dat heeft vooral met effectiviteit te maken. Dat is zonde, maar wel het verhaal van dit seizoen."

Rahajaan gestopt

Een speler die vanwege een blessure al een paar weken ontbrak en niet meer terugkeert is Caleb Rahajaan. Hendriks heeft afscheid genomen van de balfluisteraar die zijn carrière afgelopen zomer een doorstart wilde geven. In goed overleg. “Ik had al het idee dat hij iets minder gemotiveerd was en dat gaf hij zelf ook aan. Hij zei 'ik heb het hier echt wel naar m'n zin maar ik baal gewoon dat ik geblesseerd ben en ik heb niet meer het idee dat ik de oude word'. Het komt er eigenlijk op neer dat hij er niet zoveel zin meer in had. Volgens mij is het dan beter om elkaar een hand te geven en op een goede manier uit elkaar te gaan. Het is jammer, maar we gaan verder met de jongens die wel graag willen.”

De 31-jarige Rahajaan speelde eerder onder meer voor Dieze West en Be Quick '28 en wil zich nu richten op het zaalvoetbal. Met IFC Zwolle strijdt hij om de titel in de topklasse, het derde landelijke niveau.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding