Diederik Boer werd al binnen een half uur van het veld gestuurd.
Diederik Boer werd al binnen een half uur van het veld gestuurd. Pedro Sluiter

Gitzwart jaar eindigt voor PEC Zwolle in stijl

· leestijd 1 minuut Sport

(door Jeroen Kuiper)
VENLO - Het gitzwarte kalenderjaar 2018 eindigt voor PEC Zwolle met de zoveelste mentale opdoffer. In een week waarin AZ in de beker veel te sterk is en trainer John van ’t Schip de laan wordt uitgestuurd, verliest PEC met tien man bij VVV-Venlo: 2-0.

Liefst 21 competitienederlagen heeft de Zwolse eredivisionist dit jaar geleden. Dat is meer dan een club als NAC Breda. Het gelijkspel tegen NAC (0-0) en het bekerverlies bij AZ (5-0) doen bij de Zwolse clubleiding alle alarmbellen afgaan. Op woensdag wordt Van ’t Schip na anderhalf jaar bedankt voor bewezen diensten, om een schokeffect voor elkaar te krijgen. Van dat schokeffect is bij PEC in Venlo niets te merken. Zwolle voetbalt nog steeds angstig en zonder zelfvertrouwen. Daar kan ook een dag onder interim-trainer Gert-Peter de Gunst weinig aan veranderen.

Het helpt ook niet mee dat doelman Diederik Boer nog binnen het half uur onder de douche staat. Hij torpedeert Patrick Joosten nadat de aanvaller zo richting zijn doel kan doorlopen. Na dat moment is de wedstrijd wel gespeeld, al probeert PEC het nog wel. Na afloop straalt de wanhoop van de spelers af. Rick Dekker verzucht dat hij blij is om met Kerst wat leuks te kunnen doen. Invalkeeper Mickey van der Hart erkent dat hij met de ziel onder de arm heeft gelopen. Vertellen over het beruchte gesprek met Van ’t Schip, waarin hij zijn basisplaats kwijt is geraakt, doet hij wijselijk maar niet. "Ik was boos, meer zeg ik niet."

Huurling Genreau uitgespeeld

Het zegt veel over de mentale staat waarin PEC verkeert. Als een bokser die al zeven tellen heeft gekregen en op weg is naar de knockout. De komende periode moeten aangegrepen worden om een nieuwe trainer te vinden en voor herstelwerkzaamheden. Een eerste stap is al genomen door huurling Denis Genreau niet langer aan de club te binden. Voetballers met karakter mist de club volgens TD Gerard Nijkamp. Iemand met creativiteit is echter ook geen overbodige luxe, zo hebben de afgelopen maanden duidelijk gemaakt.

Jaap Stam

Voor de vacante positie van trainer houdt iedereen in Zwolle rekening met Jaap Stam. Wie het ook wordt, hem wacht de zware taak om PEC in 2019 uit de gevarenzone te loodsen. Met het huidige materiaal een helse opgave.