Afbeelding

Geweldig slot van matige seizoenshelft voor vrouwen PEC Zwolle

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - De vrouwen van PEC Zwolle gaven zichzelf een mooi cadeau voor onder de kerstboom met de 10-0 zege over Achilles '29, maar moeten na de winterstop keihard aan de bak om een plek in de kampioenspoule veilig te stellen.

Met de grootste overwinning onder het bewind van hoofdtrainer Wim van der Wal, nu anderhalf jaar in dienst, sloot de nummer van vier vorig seizoen een tegenvallende eerste seizoenshelft af. Begin februari 2019 wachten wedstrijden tegen PSV en ADO Den Haag, waarin de huidige vijfde plaats moet worden verdedigd. Lukt dat niet, dan wordt het fraaie, sterke vorige seizoen voorlopig gezien als een verrassende uitschieter in plaats van het begin van PEC vrouwen als structurele subtopper.

Er was een uitgelaten sfeer vrijdagavond in het Mac3Park stadion, waar de doelpunten maar bleven vallen. Rebecca Doejaaren (vier), Babiche Roof (drie), Jeslin Niens, Maxime Bennink en Bonita Theunissen bezorgden PEC een 10-0 zege tegen de hekkensluiter in de eredivisie; een geweldige afsluiter van een moeizame seizoenshelft.

"Vorig jaar verwachtte niemand wat van ons, nu speelt men heel anders tegen ons", zegt Van der Wal als hij achterom kijkt naar de eerste seizoenshelft. "Ze analyseren ons beter, tegenstanders weten wie ze bij ons aan de bal willen laten en wie niet. Daarnaast worden we op duelkracht geklopt. Daarop hebben we ten opzichte van vorig seizoen ingeleverd. Dat betekent dat we die duels niet in de zestien moeten aangaan, maar veel eerder. Daar is goede afstemming en veel communicatie voor nodig. Daar zitten nog wat hiaten in."

Vertrek Amerikaans duo

Het vertrek van onder meer Esmee de Graaf, Suzanne Giesen, Nurija van Schoonhoven en de Amerikaanse Abby Holmes heeft zijn sporen nagelaten. De toegevoegde jeugdspeelsters hebben tijd nodig om het gewenste niveau te bereiken en de Amerikaanse aanwinsten Gabrielle Matulich en Allison Murphy zijn geen onverdeeld genoegen. Matulich keert al na een half jaar terug naar de VS. Dat doet zij samen met verdediger Siobhan MacDonough, die wel voldeed maar terugkeert naar de VS omdat ze daar in het nieuwe jaar voor haar kans wil gaan. Zij speelde anderhalf seizoen in zwolle.

Versterkingen gewenst

Na een twee weken durende vakantie gaan de voetbalsters op 7 januari alweer aan de bak. Met een driedaags trainingskamp, een oefenwedstrijd en een bekerwedstrijd werkt PEC toe naar de twee cruciale duels. Als het aan Van der Wal ligt met één of twee aanwinsten. "Daar waar we kunnen, moeten we ons versterken". vindt Van der Wal, die ervoor waakt om beloftenspeelsters te vroeg te brengen. "Er zit talent genoeg in het beloftenteam, maar je moet er ook niet te veel, te vroeg brengen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding