Finale Jo van Marle-toernooi 2017 tussen Berkum en Be Quick '28
Finale Jo van Marle-toernooi 2017 tussen Berkum en Be Quick '28 Pedro Sluiter (archief)

Zaalvoetbal in Zwolle tussen Kerst en Oud en Nieuw; IJssel Cup-Jo van Marle 1-0

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - De strijd tussen de IJssel Cup in de WRZV-hallen en het Jo van Marle-toernooi, de afgelopen twee jaren in het Landstede Sportcentrum, is voorlopig in het voordeel beslist van Freddy Eikelbooms IJssel Cup. De slag is gewonnen, de oorlog nog niet. Het Jo van Marle-toernooi keert in 2019 terug, belooft VSW-voorzitter Rob van Tilburg.

De Zwolse veldvoetbalclubs, verenigd in de Zwolsche Voetbal Federatie, en de WRZV-hallen. Het was decennia lang een, zei het bij tijd en wijle roerig, huwelijk waarin het kalenderjaar door de veldvoetbalclubs gezamenlijk werd afgesloten met een zaalvoetbaltoernooi. Drie jaar geleden barstte het huwelijk en sindsdien wordt er gevochten om de kinderen (de clubs). De organisatie van ‘het Jo van Marle’ wenste te verhuizen naar het Landstede Sportcentrum, waar volgens hen meer toeschouwers van de wedstrijden konden genieten. Freddy Eikelboom, voorzitter van de WRZV-zaalvoetbalvereniging, ging daar niet mee akkoord en wees de Zwolsche Voetbal Federatie er in 2015 fijntjes op dat dit contractueel gezien nog niet mocht. Hij wilde zijn toernooi, en zijn inkomsten, niet opgeven en bezwoer bovendien dat ‘zaalvoetbal tussen kerst en oud en nieuw in de WRZV-hallen’ de Zwolse traditie is. Een conflict was geboren.

Het Jo van Marle-toernooi verhuisde in 2016 alsnog naar het ‘Theater van de Sport’, waar Berkum de traditie voortzette door de cup te pakken en die prestatie in 2017 te herhalen. Ondertussen claimden beide partijen ‘de traditie’. Namens de voorzitters van de veldvoetbalclubs zei Hennie Kenkhuis van Zwolsche Boys: ‘Het Jo van Marle-toernooi, dat is de traditie’.

'Protos Weering'

“Het Jo van Marle-toernooi stamt uit de WRZV Hallen, jaren zeventig was dat. Het is een paar keer ontspoord, maar telkens weer teruggekomen”, sprak Eikelboom drie jaar geleden toen hij de plannen voor zijn IJssel Cup ontvouwde. Zijn concept van een toernooi a la ‘Protos Weering’, met clubs uit de regio in plaats van alle Zwolse clubs, wordt dit jaar voor de derde keer in de praktijk gebracht. Onder meer door de hoge prijzenpot (1000 euro voor de winnaar!) is er ook dit jaar weer een divers deelnemersveld, met naast veldvoetbalclubs uit Zwolle en omstreken ook oud-PEC Zwolle.

Van Tilburg liet eerder nog weten dat niet iedere club een team op de been kon brengen, maar dat het 'JvM' wel door zou gaan op 27 en 28 december. Afgelopen week kwam het bericht dat er toch te weinig animo voor was.

KHC titelverdediger

Berkum won vorig jaar het toernooi door in de finale Be Quick ‘28 te kloppen. Aan dat toernooi deden de volgende clubs mee: HTC, Ulu Spor, ZAC, Zwolsche Boys, CSV’28, Be Quick 28, SV Zwolle, SVI en WVF. Die laatste twee clubs brachten voor beide toernooien een team op de been. In 2015 won WVF het 'JvM' toen het voor de laatste keer in de WRZV-hallen werd gehouden. WVF is de WRZV-hallen trouw gebleven, evenals Dieze West (winnaar van de IJssel Cup in 2016) en Wijthmen. Dit jaar doen ook SVI, Be Quick '28 en Zwolsche Boys mee. KHC, met onder meer de Zwolse zaalvoetbalspecialist Romano Luhukay, won het toernooi in 2017 en verdedigt dit jaar haar titel.

Op 27 en 28 december barst de strijd om de IJssel Cup ‘s avonds los, overdag spelen de kinderen in de WRZV-hallen op het Zwols Jeugdkampioenschap Zaalvoetbal.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 18 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 18 uur geleden