Sarah van Emst
Sarah van Emst Tennekes (archief)

Een dag niet getennist, is een dag niet geleefd

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Op weg naar een bestaan als proftennisster heeft de Zwolse Sarah van Emst een nieuwe, verheugende stap gezet. Door haar eerste overwinning op een ITF Juniors-toernooi heeft ze komende week voor het eerst een positie op de wereldranglijst (voor junioren). Het ITF 4-toernooi in Doorn werd voor Van Emst (14) een nog groter succes door een finaleplaats in het dubbelspel.

Surf naar www.itftennis.com/juniors, klik op 'players', typ 'Van Emst' in en voila, daar staat ze. Althans, haar naam en geboortedatum. De rest van het profiel moet nog worden aangevuld en daarvoor is zij zelf verantwoordelijk. De Zwolse Sarah van Emst, begonnen bij TC'91 Stadshagen, zal deze week ook voor het eerst een positie bekleden op de wereldranglijst (voor junioren).

Manon Jonker was haar privétrainer en traint de kleine Van Emst nu nog op het Centre for Sports and Education (CSE). De moeder van dat andere grote tennistalent uit Zwolle (Wisse Jonker) volgt haar loopbaan op de voet en ziet een enorm goede ontwikkeling. “Van de zomer ging het ietsje minder, maar deze winter zit ze in een heel goede 'flow'. School gaat nu ook goed. Dat kan ook van invloed zijn”, denkt Jonker, die Van Emst een heerlijke meid noemt om mee te werken. “Zo positief. Al-tijd hard werken. Altijd. Bijna nooit chagrijnig. Ze moet soms wat afgeremd worden.”

Moeder Kristel van Emst weet dat maar al te goed. “Voor Sarah geldt: 'een dag niet getennist, is een dag niet geleefd'. Laatst had ze last van haar heupen. Er drukte één of andere spier op haar heupbot. Toen was ze bij de fysio geweest en zei ze: 'de fysio heeft niet gezegd dat ik niet kan tennissen dus ik wil gewoon trainen'. Ik zei: 'doe even rustig aan, meisje.' Maar dat vindt ze dan helemaal niks. Uiteindelijk is het wel goed geweest dat ze even twee dagen rust heeft genomen, want ze had er daarna geen last meer van.”

Toverballen

Volgens Jonker heeft Van Emst een enorm goede motoriek en heel veel loopvermogen en kan ze op basis daarvan al ver komen. Sinds een tijdje beseft het tennistalent ook dat winnen niet altijd het belangrijkste is, maar dat het gaat om 'het proces'. “Nu winnen is leuk, maar over tien jaar moet je er staan. Dat heeft ze nu wel door. Ze probeert dingen uit in wedstrijden. Dan gaat het misschien even wat minder, maar dat moet je wel doen om te groeien”, zegt Jonker. “Het is een meisje dat heel makkelijk speelt. Is goed aan het net, speelt met variatie. Ze kan soms toverballen slaan. Maar ze moet de momenten wat beter uitkiezen. Het spel beter leren lezen.”

Van Emst is dit jaar ijzersterk bezig. Na toernooizeges in Wierden en Meppel kwalificeerde ze zich voor het hoofdschema in Doorn waar ze haar eerste ITF-punten verdiende met een zege over de Francaise Jade Marie. De Tsjechische Patricie Kubikova (430ste van de wereld t/m 18 jaar) was in de tweede ronde te sterk. In het dubbelspel haalde ze met Sophie Schouten de finale. Ondanks wedstrijdpunten ging deze met 6-3, 1-6, 12-10 verloren.

Tijd om bij te komen was er niet aangezien ze meteen door moest naar een Tennis Europe-toernooi in Zoetermeer. Daar komt ze vandaag (maandag) alweer in actie voor haar eerste ronde-partij in het meisjesenkelspel -16.

Website en Facebook

De opmars van Van Emst brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. In een zoektocht naar sponsoren heeft ze haar eigen website opgezet (www.sarahvanemst.nl) en is er een Facebookpagina aangemaakt.

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 6 uur geleden
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 23 uur geleden