Afbeelding
Tennekes (archief)

Opluchting groot voor tennistalent na goed nieuws over school en tennis

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Het Zwolse tennistalent Sarah van Emst haalt opgelucht adem nu ze met de hakken over de sloot over is naar het vierde jaar van de middelbare school. Het waren spannende weken voor de veertienjarige, die naar eigen zeggen moest 'strijden tot het einde'. Vrijdag kwam ook het bevrijdende nieuws dat Van Emst deel blijft uitmaken van de nationale tennisselectie.

Al met al is de opluchting erg groot. Na een toetsweek waarin ze naar eigen zeggen hard aan de bak moest om enkele gemiddeldes op te krikken is Van Emst over naar VMBO4 TL (theoretische leerweg, de vroegere MAVO). “Het was strijden tot het einde. Vooral Aardrijkskunde en Engels was spannend”, zegt Van Emst. Ze kan er om lachen nu ze het gehaald heeft, maar het leren gaat haar niet makkelijk af. “Tennissen is veel leuker, maar ja, wat moet dat moet”, beseft ze. “Voor na het tennis is het wel belangrijk.”

Dankzij haar status als topsporter krijgt Van Emst nu de kans om in twee jaren tijd haar diploma te behalen. In plaats van zes examenvakken in één schooljaar, doet ze twee keer drie vakken per schooljaar. Zo kan ze zich ook als tennisser blijven ontwikkelen. Wat dat aangaat is het feit dat ze in de nationale selectie blijft erg belangrijk en voor de ouders van Sarah is dat ook een grote opluchting. Het scheelt namelijk een hoop reistijd. “Anders moeten wij met haar naar alle toernooien, maar dat is wel lastig want wij moeten ook gewoon werken”, zegt moeder Kristel.

"Het was een spannende tijd. Bij de jongens waren er heel veel afgevallen en van het groepje waar Sarah inzit is er één meisje afgevallen. Het gaat om resultaten, maar ook om de houding op en naast de baan", weet Kristel. Ze brengt Sarah vandaag (maandag 8 juli) naar Den Haag voor het volgende toernooi (ITF 4 Leeuwenbergh) en heeft er verder geen omkijken meer naar. “Ze zit dan intern en wordt tijdens het toernooi begeleid door Melle van Gemerden en Elise Tamaela. Dat is wel leuk, Tamaëla zit ook bij Kiki Bertens in de box.”

Van Emst ontwikkelt zich gestaag op weg naar het grote doel, een profloopbaan. Ze is nog maar veertien jaar, maar doet dit seizoen al regelmatig mee aan toernooien op de ITF Junior Tour, voor spelers tot en met achttien jaar. In februari van dit jaar boekte ze haar eerste en tot dusverre enige overwinning (enkelspel) in het hoofdschema van een ITF-toernooi. Daarnaast speelt ze voornamelijk Tennis Europe-toernooien in de leeftijdsklasse -16 jaar. In het dubbelspel is ze al erg succesvol met toernooizeges en finaleplaatsen.

Na de ITF 4 Leeuwenbergh doet Van Emst mee aan een ITF-toernooi in Hillegom en daarna staan de Nederlandse Junioren Kampioenschappen in Hilversum voor de deur. Vervolgens is het tijd voor een verplichte vakantie van twee weken.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport gisteren
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 18 apr, 12:43
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11