Afbeelding

Stadshagen Open: 'Jongens die goed zijn, die moet je halen'

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Hoe ver moet je gaan om goede spelers naar het toernooi te halen? Dat is de vraag die gesteld wordt op de Autobedrijf Bert Wieten, Specialist in Hyundai, Stadshagen Open 2019 van TC '91, waar in vergelijking met voorgaande jaren veel topspelers van de partij waren.

Met jaarlijks een aantal van rond de 300 spelers (dit jaar 293) is het toernooi altijd goed gevuld. Veel moeite hoeft de organisatie, dit jaar een nieuw achttal met Jeroen Balk als wedstrijdleider, daar over het algemeen niet voor te doen. De meeste categorieën stromen vol; leden van TC ‘91 willen maar wat graag meedoen aan het open toernooi. De sfeer is altijd goed, niet in de laatste plaats dankzij de leuke randactiviteiten, aankleding en kleine attenties (een Foodtruck, een casinoavond met prosecco, saté van een plaatselijke poelier, bonbons van een bekende bonbonnerie, de Reuven bespanservice, een ‘Match of the Day’ waar een verslag van komt op Facebook. “Er zou een viskraam komen, maar dat ging op het laatste moment niet door. We proberen elke avond iets te organiseren”, zegt Paul Veldhuis van de organisatie. Hij loopt rond met een theedoek om zijn linkerpols, die hij laat rusten in zijn rechterhand. “Dat is woensdagavond gebeurd tijdens het inslaan met Jeroen. Ik heb daarna wel alles gespeeld en dat ging nog best goed.” En opgooien, met de linkerhand, dan? “Ja, dat lukt wel, zo met deze drie vingers.”

In de kantine zitten zijn collega's, van de organisatie, Mark Emming en Suzan Schulten achter de wedstrijdtafel. “Je ziet in het hele land dat het moeilijk is om ‘de 2’ en ‘de 3’ vol te krijgen. 7 en 8 doe je niks voor. Die vinden het hartstikke leuk om mee te doen. Maar jongens die goed zijn, die moet je halen. Je moet ze appen, bellen, kom hier naartoe!” aldus Mark. Hij vraagt zich af of meer prijzengeld de oplossing is. “Tennis is ‘kleiner’ geworden. Je ziet dat het overal terugloopt. Gaan ze dan hier wel komen als je iets meer prijzengeld biedt?” Mark woont nu twee jaren in Zwolle, komt uit Emmen en heeft uit zijn netwerk twee sterke spelers gestrikt, Pascal Hof en Leon Pekelsma. Zij vormen één van de vier koppels dat meedoet mee aan het herendubbelspel 3. Aan het herenenkelspel 3 doen zes spelers mee. Voor het eerst in jaren kunnen er twee poules worden gemaakt in deze speelsterkte, dat over het algemeen de hoogste categorie is op dit soort toernooien. Een club als ZLTB of het Kamper KJLTC heeft vaak nog wel een Herenenkelspel 2 op het eigen toernooi, maar voor Zwolse begrippen is dat uitzonderlijk. De ‘2-spelers’ van ZLTB doen bovendien vrijwel nooit meer aan een ander toernooi dan het eigen mee.

150 euro

“Kom op Jeroen”, klinkt het vanaf het terras richting baan 1, waar Jeroen Balk zijn wedstrijd tegen Thom de Leeuw afwerkt. De winnaar van vorig jaar heeft het moeilijk. “Het kan nog”, klinkt het even later nog quasi hoopvol. Het gaat om de winst in de poule en dus een kans op de titel en de hoofdprijs van 150 euro. Jeroen werkt een wedstrijdpunt weg op 5-3 in de tweede set, maar Thom wint afgetekend met 6-1, 6-4. “De eerste set was echt slecht. In de tweede set heb ik goed gespeeld, maar niet goed genoeg”, zegt Jeroen, die dit jaar opstond bij TC ‘91 om de nieuwe wedstrijdleider te worden van de Stadshagen Open, dat ook een nieuwe hoofdsponsor zoekt.

'Niet zoveel goede spelers meer'

Wellicht dat die nieuwe geldschieter volgend jaar voor een nog hoger prijzengeld gaat zorgen. Voor dit jaar is dat ook al omhoog gegooid. Om de betere spelers te verleiden. “Kijken of dat werkt. En we hebben veel rond gebeld, met wisselend succes. Maar dat is wel de manier (om 3-spelers te halen, MdR)”, weet Jeroen. “We proberen ze ook wel iets aan te bieden: alleen in het weekend spelen bijvoorbeeld. Maar hoe ver kun je gaan?” Thom weet het wel. “Een lease-auto. Of met de taxi ophalen bij het station.” Hij lacht er hard bij. “Ze moeten in de regio zitten en dat moet je maar net treffen.” Jeroen: “Er zijn niet zoveel goede spelers meer. De tijd dat er in de ‘3’ zestien spelers meededen is voorbij. Dan heb je het over zeven, acht jaren geleden. Toen had je in de regio nog veel meer goede spelers.”

Zelf is hij naar eigen zeggen ook niet meer bezig om beter te worden. “Ik ben nu ook ‘een 4’ geworden. Het is nu vooral leuk. Ik heb niet meer de behoefte om vier, vijf keer per week op de baan te staan.”

 Jeroen Balk
Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 22 uur geleden