Sportpark van Sparta in Stadshagen
Sportpark van Sparta in Stadshagen Mark de Rooij

'Ik heb geen verstand van korfbal, maar wel van het neerzetten van een evenement'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
Na de voetbaldagen hoopt Matthias Odding ook van de korfbaldagen een begrip te maken in Zwolle en omstreken. En bij deze sporten blijft het niet, als het aan de eigenaar van Skills Zwolle ligt.

Op 3, 4 en 5 augustus houdt Sparta Zwolle in samenwerking met Skills Zwolle de 'Zomer Korfbaldagen 2020'. “Ik heb geen verstand van korfbal, maar wel van het neerzetten van een evenement”, zegt Odding, die dit jaar met zijn voetbalschool voor de zesde keer de Zwolse Voetbaldagen organiseert bij SVI.

Het idee voor de korfbaldagen ontstond in de businessclub van Landstede Hammers, waar Odding de voorzitter van Sparta, Peter van Gulik, sprak. “Tijdens een bakje koffie kwam dit ter sprake. Hij vroeg mij of het concept van de voetbaldagen ook op korfbal kon worden toegepast. Ik zei: 'Ik heb zelf geen verstand van korfbal, maar als jij iemand ernaast zet voor de technische ondersteuning. Dan doe ik de rest.' Daar hebben we in zes jaar tijd genoeg ervaring in opgedaan”, zegt Odding, die samen gaat werken met Kai Raterman, speler van Sparta 1. ”Hij zorgt voor trainers, het programma en voor de communicatie binnen Sparta hierover”, zegt Odding. “Deze zomer is een testcase. Met voetbal doen we het tegenwoordig in iedere vakantie. Daar wil ik ook met korfbal naar toe. En als dit goed gaat, hopelijk ook met andere sporten. Ik hoef geen verstand van de sport te hebben om dat in te vullen. ”

Waar Odding voor de korfbaldagen de expertise van een Sparta-speler gebruikt, heeft hij voor voetbaldagen zelf meerdere mensen in dienst die de kinderen trainen. Deze mannen hoopt hij de hele zomer aan het werk te zetten. “Als het aan mij ligt zijn mijn mensen zes dagen per week aan het werk”, aldus Odding. “Jongens die niet op vakantie gaan, het leuk vinden om te doen en een extra zakcentje te verdienen. Als het goed is, maak ik me zelf overbodig. Die jongens kunnen tegenwoordig hun eigen evenementje draaien. Ik ga de komende weken de hort op nog meer amateurverenigingen te overtuigen dat wij een mooi concept hebben.”

In dat concept, benadrukt Odding, is er ook ruimte voor de (voetbal)vereniging om wat te verdienen. Odding legt uit hoe dat bij SVI gaat tijdens de voetbaldagen. “Voor anderhalve euro kunnen we zelf bij de Jumbo boodschappen doen en de lunch voorzien. Maar wij kiezen ervoor om per lunch 7,50 euro aan SVI af te dragen waardoor de club ook inkomsten heeft. Samen kom je een heel eind. Met dit verhaal ga ik naar verenigingen. Ik denk dat heel veel kinderen lekker willen voetballen en als de verenigingen daar dan nog wat aan overhouden is het win-win.”

Naast de Voetbaldagen bij SVI in augustus organiseert Skills Zwolle op hetzelfde moment Voetbaldagen bij FC Dalfsen en begin juli al bij Berkum.