John Stegeman Pedro Sluiter

Lam neemt revanche tegen Fortuna Sittard na excuses van Stegeman

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE

PEC Zwolle moest genoegen nemen met een punt in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard, de vierde remise alweer in acht competitieduels. De schlemiel van vorige week, Thomas Lam, revancheerde zich vrijdagavond met solide spel in de defensie en een schitterende vrije trap.

Hij stond ‘gewoon’ in de basis, met de aanvoerdersband om zijn arm. De Fin die vorige week met twee blunders de nederlaag tegen FC Twente inluidde, kreeg het vertrouwen van trainer John Stegeman, die hem een week geleden nog boos naar de kant haalde. Stegeman deed dit niet in de pauze, maar tien minuten daarvoor. Een gegeven waar met name op Twitter een discussie over losbarstte. Met aan de ene kant de mensen die vonden dat de trainer zijn speler in de rust had moeten wisselen en aan de andere kant de mensen die het volkomen terecht vonden dat de trainer zijn speler voor het oog van de natie slachtofferde. Het is tenslotte topsport. Dat laatste zei Stegeman een week geleden ook, maar in een goed gesprek met Lam heeft de trainer toch zijn excuses gemaakt. Dat zei Lam na afloop van de wedstrijd tegen Fortuna Sittard (2-2) voor de camera van de NOS.

Aanvankelijk wilde de verdediger er geen woorden meer aan vuil maken, maar na enig aandringen vanuit de studio, liet Lam los dat er excuses zijn gemaakt door Stegeman. “Ik was het niet eens met wat hij zei na de wedstrijd, maar hij zat ook in de emotie. Daar heeft hij ook zijn excuses voor aangeboden en daarmee is het voor mij klaar”, zei Lam. “Ik heb een slechte wedstrijd gespeeld, hij wisselt mij en dat is terecht. Iedereen maakt fouten: hij heeft geen goed interview gegeven en dat heeft-ie ook gezegd tegen mij”, aldus Lam.

Stegeman had eerder in de week voor de camera van Fox Sports al aangegeven dat hij spijt had van zijn emotionele uitbarsting. “Dat is dan niet goed, ik heb er spijt van dat ik op dat moment niet wat rustiger in mijn hoofd ben”, aldus Stegeman, die zijn aanvoerder tegen Fortuna een prima wedstrijd zag spelen. “Heel knap dat hij zo speelt, een week na wat er gebeurd is. Hoe hij leiding gaf aan de verdediging, hoe hij stond te verdedigen. Aan de bal was hij rustig. Dat is de Thomas Lam die wij kennen en dan is hij hartstikke belangrijk voor het elftal.”

Revanche

Lam revancheerde zich optimaal door naast een goede wedstrijd te spelen ook nog eens een schitterende goal te maken. Na 55 minuten bracht de Fin zijn ploeg langszij (2-2) met een mooie, over de muur gekrulde, vrije trap. Het was de tweede keer in de wedstrijd dat PEC een achterstand goedmaakte. Al na zeven minuten profiteerde Fortuna van Zwols balverlies en er was een eigen doelpunt van Jaroslaw Jach voor nodig om PEC op het scorebord te brengen. De Pool kopte een gevaarlijke dieptepass van Immanuel Pherai achter zijn eigen doelman.

Van Duinen raakt paal

In de tweede helft had PEC het betere van het spel, maar kwam het niet verder dan de 2-2. De beste kans op de winnende was voor de verder onzichtbare centrumspits Mike van Duinen, die een voorzet van Sai van Wermeskerken tegen de paal kopte. In blessuretijd maakte een geconcentreerd spelende Lam nog een poging van de lastige Sebastian Polter onschadelijk. Dat gebeurde ten koste van een corner die niet meer gegeven werd door scheidsrechter Van de Graaf.

De volgende wedstrijd is op zaterdag 21 november in eigen huis tegen FC Utrecht.