Regio Zwolle Volleybal-Set Up '65. Daantje Vennik met nummer 1
Regio Zwolle Volleybal-Set Up '65. Daantje Vennik met nummer 1 Foto: Pedro Sluiter

Spelen voor Regio Zwolle Volleybal is voor Daantje Vennik een feestje

· leestijd 2 minuten Sport

(door Jeroen Kuiper)

VOLLEYBAL

Het heeft precies 307 dagen geduurd, maar Regio Zwolle Volleybal mocht afgelopen zaterdag weer eens een officiële wedstrijd spelen, thuis tegen Set-Up’65 (3-2 winst). Tussen de startende speelsters stond ook Daantje Vennik. De spelverdeelster uit Hattem is het regionale talent in de selectie van coach Eric Meijer. “Dit was zeker een aangename verrassing”, glundert Vennik. 

Het cliché volleybalfamilie mag je met recht wel plakken op de familie Vennik. Vader Arthur speelde in Oranje en voor clubs als Zwolle, Dynamo Apeldoorn en Orion (Doetinchem). De kans dat kleine Daantje ook ging volleyballen, was dan ook behoorlijk groot. De jonge Daantje speelde bij VC Voorsterslag, voordat ze op de radar kwam van VC Zwolle en Regio Zwolle Volleybal. Het talent traint al twee jaar mee, voordat ze in de zomer van 2019 wordt doorgeschoven naar de hoofdmacht. Coach Wilfried Groothuis heeft in dat eerste seizoen veel vertrouwen in Vennik, die regelmatig speeltijd krijgt. “Dat ging boven verwachting. Ik had gehoopt wat speeltijd te krijgen, maar zo vaak niet. Daardoor kon ik veel ervaring opdoen”, legt de negentienjarige spelverdeelster uit.  

Dit seizoen is ze het enige talent uit de jeugdopleiding van Regio Zwolle, na het vertrek van Julia Joosten naar Sliedrecht Sport. “Julia is mijn beste vriendin. Ze heeft een mooie kans gekregen om ergens anders te sporten. Jammer dat ze ergens anders nu speelt, maar dat gun ik haar wel.” Zelf is ze voorlopig op haar plek in Zwolle, bij haar club. “Ik ben zo blij dat ik hier mag spelen. Ik voel mij thuis bij Zwolle. Iedere keer dat ik hier weer kom, dan krijg ik spontaan een lach op mijn gezicht.”

Door de coronacrisis is voorlopig echter alles anders dan anders. Het vorige seizoen is nooit afgemaakt door de eerste lockdown. En ook deze jaargang verloopt door de diverse maatregelen niet volgens planning. De spelverdeelster zou met haar teamgenotes in oktober voor de competitie starten tegen Eurosped, maar die club belde af. “Daardoor ging die wedstrijd niet door. Jammer, we waren er op dat moment helemaal klaar voor om te gaan spelen.” Wat volgt, is een periode waarin er voornamelijk in viertallen getraind wordt. “Op een gegeven moment moesten we zelfs in duo’s spelen. Toen gingen we het krachthonk in. Dat was best lastig, want je had geen doel om naar toe te werken. Gelukkig kwam er al snel de boodschap dat wij weer mochten spelen”, vertelt Vennik.  

Voor de spelverdeelster en haar teamgenoten is het duel met Set-Up er dan ook een om naar uit te kijken. Regio Zwolle heeft alleen, een week eerder, zes sets kunnen oefenen tegen Sliedrecht Sport. De laatste keer dat er een officiële wedstrijd gespeeld mocht worden, was in maart vorig jaar tegen FAST (3-0 zege).  

‘Punten hard nodig’

Vennik heeft in de afgelopen periode mogen duelleren met Susan Schut om een plekje in de startopstelling. Die strijd is voor afgelopen zaterdag in het voordeel van de Hattemse beslecht. Vennik speelt de, gewonnen, eerste set (25-18) en start ook in de set twee en drie. Die gaan verloren (16-25,22-25). Vennik moet in die sets op een gegeven moment plaatsmaken voor concurrent Schut, die in set vier en vijf mede aan de basis van de ommekeer staat (25-16, 15-8). “Het is een teamsport, dus ik ben ook blij als Susan het goed doet”, blijft Vennik diplomatiek. “We hebben een brede selectie, iedereen kan spelen. En we hebben gewonnen, dat is het belangrijkste. Deze punten hebben we met het oog op de komende periode hard nodig.”

Vorm van de dag

Vennik doelt op de veranderde competitieopzet. Na de zege op Set-Up wacht Regio Zwolle Volleybal nog acht wedstrijden. In een halve competitie spelen alle ploegen een keer tegen elkaar, thuis of uit. De beste vier mogen onderling uitmaken wie er om het kampioenschap gaat strijden. De andere ploegen spelen voor spek en bonen een competitie, want degradatie is niet mogelijk. Voor Vennik en haar teamgenotes is het nog lastig om te bepalen hoe ze er op dit moment voorstaan. “Dat is zo lastig. Je hebt een halve competitie, dus je treft iedere ploeg maar een keer. Dan hangt het echt af van de vorm van de dag.”

Daantje Vennik met de set-up. Marianne Het Lam-Scholten kijkt toe.
Daantje Vennik serveert.
Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 6 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen gisteren
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen gisteren