Sharon de Witte van SportService Zwolle is de buurtsportcoach van het jaar 2020.
Sharon de Witte van SportService Zwolle is de buurtsportcoach van het jaar 2020. Foto: Pedro Sluiter

Door coronatijd meer mensen in beeld gekregen; ‘ik denk dat ons werk nog belangrijker gaat worden’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

SPORTSERVICE ZWOLLE

Om de Zwollenaar in beweging te krijgen zijn de werknemers van SportService Zwolle continue bezig met het ontwikkelen van nieuwe sport- en spelconcepten en coronatijd maakt die taak alleen maar evidenter. Sharon de Witte was zo creatief in coronatijd dat ze er de onderscheiding Buurtsportcoach van het Jaar 2020 mee won.

De 28-jarige Zwolse is naast buurtsportcoach ook clubkadercoach bij CSV ‘28 en haar werkzaamheden in het basisonderwijs gaan deze periode ook door. Een wereld van verschil met vorig jaar, toen de eerste lockdown het hele openbare leven lamlegde. “Omdat alles wegviel hadden we veel tijd om nieuwe dingen te ontwikkelen. Mijn creativiteit ging op een andere manier aan. Omdat je tijd en ruimte hebt om anders over dingen na te denken”, herinnert De Witte.

“Toen vorig jaar de Koningspelen en het schoolvoetbal niet doorgingen vroegen we ons af: ‘hoe kunnen we groep 8 een toffe laatste dag geven?’ Toen hebben we expeditie groep 8 bedacht. Groepen kwamen om de beurt naar het sportpark en dan deden we een soort van Expeditie Robinson, konden ze scores halen met spelletjes en streden ze tegen andere groepen 8 uit Zwolle. Dat deden we op meerdere plekken in de stad. Inmiddels krijgen we de vraag van scholen of we dat ook aan het begin van het jaar kunnen doen, dan leren ze goed samenwerken. Daar kijken we nu ook naar.”

Waar SportService met ‘Expeditie Groep 8’ weer nieuwe deuren openden bij basisscholen, lukte dat met ‘Zwolle Beweegt’ bij verzorgingstehuizen. Een bijkomend voordeel van de coronatijd. “We hebben hierdoor meer mensen in beeld gekregen. Mensen die anders onder de radar waren gebleven”, weet De Witte.

‘Bij verzorgingstehuizen binnengekomen’

“Door ‘Zwolle Beweegt’ zijn we bij verzorgingstehuizen binnengekomen. Kunnen we dat doorzetten? Want dit zijn kwetsbare mensen die weinig in beweging komen en die wij op die manier wel in beweging hebben gekregen. Dat doen we samen met WijZ, die natuurlijk gespecialiseerd zijn daarin. Die contacten hebben we nog steeds”, vertelt De Witte, die haar werk door coronatijd dus zag veranderen en misschien nog wel belangrijker zag worden.

“Ik denk dat ons werk nog belangrijker gaat worden in de toekomst, als er nog meer wetenschappelijk bewijs komt voor de positieve gevolgen van sporten en bewegen. Er ligt voor ons ook een grote uitdaging om al die mensen die zijn afgehaakt in coronatijd weer aan het sporten te krijgen”, aldus De Witte, die nu bijna vijf jaren werkzaam is voor SportService Zwolle.

‘Echt een mooi gevoel’

“Dit werk raakt mij echt omdat je ziet wat het met mensen doet als je ze in beweging brengt. Bijna altijd plezier, mensen zien het echt als een wekelijks uitje. Ouderen die nog nooit hebben gesport maar die toch in beweging komen omdat ze ervaren hoe fijn dat voelt. Als je dat kunt bewerkstelligen bij mensen... Dat is echt een mooi gevoel. Je krijgt ook veel bevestiging van de mensen met wie je werkt en daar krijg ik ook weer energie van.”