Kely Pruim maakt het international Joëlle Smits de hele wedstrijd lang knap lastig.
Kely Pruim maakt het international Joëlle Smits de hele wedstrijd lang knap lastig. Hans Smit

Met ESPN aan de kant blaft PEC Zwolle Vrouwen hard, maar bijt het niet

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

PEC Zwolle Vrouwen heeft zich in een duel dat rechtstreeks op ESPN (voorheen Fox) te zien was van haar beste kant laten zien. Alleen datgene waar het spelletje om draait, doelpunten maken, blijkt een onoverkomelijke uitdaging. PSV krijgt nauwelijks een kans, maar wint wel met 0-1.

Kely Pruim geeft het ruiterlijk toe. Het feit dat de wedstrijd rechtstreeks wordt uitgezonden is niet onopgemerkt aan de voetbalvrouwen voorbij gegaan. “We wilden vooral mooi voetbal laten zien. PEC Zwolle promoten. Laten zien wat we konden aan Nederland en dat hebben we wel gedaan. Het is alleen zo zuur dat je verliest. Je verdient gewoon meer”, zegt Pruim terecht. Het zegt iets over de fase waarin het vrouwenvoetbal verkeert. Groeiende, maar nog altijd naarstig op zoek naar meer aandacht en exposure. Een wedstrijd ‘live’ te volgen voor heel Nederland helpt daar natuurlijk enorm bij en dat beseft Pruim maar al te goed. “Tuurlijk, je geeft elke wedstrijd alles. Maar toch, je voelde de spanning vooraf in de kleedkamer. Als je hier het veld oploopt staat daar dan ESPN om live commentaar te geven. Dat geeft toch een ander gevoel. Daar droomde je van vroeger, om op tv te spelen. Dat geeft alleen maar motivatie en energie.”

Waar de vrouwen van PEC Zwolle hun wedstrijden dit seizoen afwerken bij buurman Be Quick ‘28, spelen ze zondag voor de tweede keer dit seizoen in het Mac3Park stadion. Ondanks dat de Zwolse vesting, op wat verslaggevers na, leeg blijft, is het sfeervoller dan bij de buurman op het stadionplein.

“Daar staat dan één box waar muziek uitkomt. Die staat half aan. Als je hier binnenkomt en de muziek hoort, dat is wel een andere ambiance. De stoeltjes, de sfeer, de reclameborden waar je eigenlijk gek van wordt, maar toch. Daar wordt je gewoon blij van, daar krijg je energie van”, aldus Pruim, die de wedstrijd eindigt met de aanvoerdersband om haar arm. Een primeur voor haar in de eredivisie. Pruim krijgt de band wanneer Dominique Bruinenberg twintig minuten voor tijd van het veld gaat, omdat reserve-aanvoerder Maud Asbroek vanwege een blessure ontbreekt.

‘Er wordt meer gepraat’

Pruim staat sinds de winterstop centraal achterin met Moïsa van Koot en dat doet PEC Zwolle goed. Het speelde sterk tegen PSV in de KNVB Beker, ondanks een 3-0 nederlaag, en won vervolgens van ADO Den Haag en vv Alkmaar. Tegen PSV verdient het zondag minimaal een punt. “Ik denk dat er nu van achteruit wat meer leiding en coaching is. Er wordt meer gepraat”, zegt Pruim, die eerder altijd op het middenveld speelde.

Juist als verdediger maakte ze haar eerste doelpunt in het betaald voetbal, afgelopen week in Alkmaar. Pruim ging bij een corner mee naar voren en twijfelde niet toen de bal voor haar voeten belandde. “Je moet een beetje slim zijn in de zestien en het juiste moment kiezen”, weet Pruim. “Wij kunnen daar nog veel meer uithalen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een Ajax. Dat scoort gewoon iets van acht keer per seizoen uit zo’n situatie.”

‘Ik hoef niet te kiezen’

Pruim, die in april 21 jaar wordt, debuteerde al op haar zeventiende in het eerste elftal, maar brak pas vorig seizoen door als basisspeler. “Ik ben eigenlijk twee jaren geblesseerd geweest”, zegt ze daarover. Het gaf haar de tijd om aan een maatschappelijke carrière te werken en Pruim is niet van plan om nu te kiezen voor die carrière óf haar voetballoopbaan. Ze zit in het derde jaar van een HBO-studie HR Management en denkt erover om daarna een universitaire opleiding te volgen. “Ik hoef niet te kiezen. Windesheim geeft mij genoeg ruimte om hier te voetballen, ik hoef niet altijd aanwezig te zijn. Het is eigenlijk gewoon ideaal.”

Pruim ziet zichzelf ook aan het werk gaan naast haar voetballoopbaan, als ze straks haar diploma’s op zak heeft. “Chai (Cheyenne vd Goorbergh, Mdr) werkt er ook gewoon naast als fysiotherapeut, twintig uren geloof ik. Dat is prima te combineren. In het buitenland is het anders, mocht je die kans krijgen. Daar krijg je meer geld en hoef je er niet bij te werken. Maar kijk naar Dominique (Bruinenberg, MdR). Die heeft een studie afgerond en is toen naar het buitenland gegaan. En zij pakt haar HR-carrière nu ook weer op”, zegt Pruim, die voorlopig niet denkt aan een transfer. “Misschien ooit. Ik ben hier nu gelukkig.”