Virgil Misidjan was weer het goudhaantje voor PEC. Hij maakte zijn vierde van het seizoen. PEC Zwolle Media/Henry Dijkman

PEC Zwolle zo goed als veilig na zwaarbevochten zege over FC Twente

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

Met een 1-0 overwinning op FC Twente heeft PEC Zwolle een grote stap gezet naar lijfsbehoud. Het was de tweede overwinning voor Bert Konterman als trainer en de tweede thuiszege op rij.

In gure omstandigheden -wind, regen en kou- imponeerden geen van beide ploegen in het Mac3Park stadion. Waar Twente de meeste dreiging had, was PEC het meest effectief. Het was dat Immanuel Pherai in de eerste helft een aantal keer van afstand op doel schoot, anders had Joël Drommel de hele avond niks te doen gehad behalve het uit het net halen van de bal bij de 1-0 van Virgil Misidjan. De Twente-keeper verwerkte na 35 minuten een schot van Pherai niet goed waardoor Misidjan de rebound eenvoudig kon binnen tikken, zijn vierde doelpunt van dit seizoen. Een kwestie van instinct, zo legde de matchwinner uit, “Ik had het gevoel dat hij de bal wel eens los zou kunnen laten. Ik sta op de goede plek en maak hem af”, aldus Misidjan, die toegaf dat de zege niet echt verdiend is. “We hebben met man en macht proberen een doelpunt te voorkomen. Zelf hebben we niet veel gecreëerd deze wedstrijd.”

In de tweede helft werd PEC verder teruggedrongen, zonder kansen te weg te geven. Dat gebeurde pas in de laatste vijf á tien minuten, maar keeper Xavier Mous stond zijn mannetje bij een kopbal van Danilo en een schot in de verre hoek van de naar binnen trekkende Queensy Menig. Een bittere pil voor Twente-trainer Ron Jans, die met een onverdiende zege afdroop in zijn thuisstad Zwolle. “We scoren te moeilijk. Vandaag waren wij de betere ploeg”, sipte Jans, die PEC nauwelijks in de buurt van zijn keeper zag komen. “Je krijgt in de eerste helft wat schoten tegen en een afgekeurde goal, De tweede helft zijn ze niet meer bij Joël Drommel geweest. Als je beter speelt moet je eigenlijk winnen en dat hebben we nagelaten.”

Basisplaats Drost

“We hadden zeker nog één overwinning nodig dus dit is heel fijn”, zei Jesper Drost na afloop voor de camera’s. De middenvelder, die vorig jaar terugkeerde in Zwolle, mocht eindelijk weer eens in de basis beginnen. Sinds het vertrek van John Stegeman kwam hij zelfs helemaal niet meer aan spelen toe. “Dat is één van de meest frustrerende dingen die er zijn. Zeker als je ook niet mag invallen. Dat is niet altijd even makkelijk”, aldus Drost, die tegen Twente onopvallend speelde en na 71 minuten vervangen werd door Eliano Reijnders.

Zo goed als veilig

Door de overwinning komt PEC op 32 punten, nog maar twee punten onder de ‘handhavingsgrens’. Met nog vijf duels te gaan en een voorsprong van tien punten op nummer zestien Willem II, dat met 4-0 verloor van Heracles Almelo, kan het dit seizoen bijna niet meer misgaan.

Virgil Misidjan dreigt: buitenom of binnendoor?
Met man en macht verdedigen, hier bij een actie van voormalig PEC-speler Queensy Menig.