Cheyenne van den Goorbergh (tweede van links) speelde haar laatste wedstrijd voor PEC Zwolle. Ze gaat samen met Maxime Bennink naar Feyenoord. Foto: Pedro Sluiter

Monsterzege in slotduel helpt vrouwen PEC Zwolle niet aan vijfde plaats

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

De vrouwen van PEC Zwolle hadden het beste bewaard voor het laatst. In de laatste wedstrijd van het seizoen won de ploeg met 5-1 van vv Alkmaar, maar de grootste zege van deze jaargang kon PEC niet meer helpen aan de vijfde plaats.

Virtueel had PEC Zwolle Vrouwen die vijfde plaats wel even in bezit toen Excelsior Barendrecht 2-2 maakte tegen SC Heerenveen, maar de bezoekers uit Friesland wonnen toch nog met 2-3 en waren daardoor niet meer in te halen. PEC moest daardoor genoegen nemen met de tweede plaats in de verliezersgroep en daarmee de zesde plaats in de eredivisie. Het bereiken van de play-offs (eerste vier) bleek een brug te ver voor de nog jonge selectie, waarin vooral het scorend vermogen dit seizoen een achilleshiel bleek.

In het Mac3Park stadion trakteerden de spelers een klein groepje supporters nog wel op een lekkere overwinning, de grootste in alle competities dit seizoen. Dominique Bruinenberg, de aanvoerder die PEC verlaat omdat ze weer fulltime wil gaan voetballen, opende binnen drie minuten de score na een mooi passje van Marushka van Olst.

Diezelfde Van Olst, dit seizoen toch al één van de smaakmakers, tekende met de 2-0 voor het hoogtepunt van de avond. Een geplaatste bal van ruim 25 meter scheerde over de vingertoppen van keeper Henriika Makela en vloog heerlijk in de rechterbovenhoek. Makela verkeek zich een minuut voor de pauze volledig op een vrije trap van Jassina Blom, die daardoor makkelijk aan haar eerste doelpunt van de avond kwam.

Tweede van Blom

Danique Noordman bepaalde in de 45ste minuut de ruststand op 4-0 en kort na de pauze tikte Blom een voorzet van de rechterflank tegen de touwen. De tweede goal voor de Belgische aanvaller en de 5-0 voor PEC.

De thuisploeg drong hierna nog wel aan, maar gevaarlijker dan een schot van Van Olst op de lat (via de keeper) werd het niet meer. In het laatste kwartier meldde vv Alkmaar zich zowaar aan het front en kreeg doelvrouw Moon Pondes ook nog wat te doen. De 5-1 in blessuretijd was een schrale troost voor de bezoekers en een klein baalmomentje voor Pondes op een voor PEC Zwolle verder fijne slotavond.

Afscheid ervaren spelers

Voor Dominique Bruinenberg, Maxime Bennink, Cheyenne van den Goorbergh en Beau Rijks was het de laatste wedstrijd in het Zwolse blauw-wit. Met name het vertrek van die eerste drie is een fikse aderlating voor de ploeg van trainer Joran Pot, die zijn selectie voor volgend seizoen daardoor nog jonger ziet worden. De 26-jarige Jassina Blom is na het vertrek van bovenstaande spelers met afstand de oudste vrouw van de Zwolse eredivisionist.

PEC Zwolle Vrouwen - vv Alkmaar. Centrale verdediger Cheyenne van den Goorbergh kijkt geconcentreerd toe.