Het landelijke IJsselgebied in Zwolle-Zuid is een trekpleister voor de recreatieve loper.
Het landelijke IJsselgebied in Zwolle-Zuid is een trekpleister voor de recreatieve loper. Foto: Pedro Sluiter

10 mijl van Zwolle-Zuid terug van eigenlijk niet weggeweest; elfde editie in april 2022

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

HARDLOPEN 

De 10 Mijl van Zwolle-Zuid staat volgend jaar toch weer op de kalender en wordt op 9 april 2022 voor de elfde keer gelopen. De wedstrijd dreigde te verdwijnen nadat het vorige bestuur eerder dit jaar aangaf er na de tiende, virtuele editie mee te stoppen.

Door signalen van lopers die teleurgesteld reageerden op het verdwijnen van de loopwedstrijd. namen Peter Jansen en Erick Haasjes het initiatief tot een herstart, ondersteund door het oude bestuur. Met Hans-Paul Visscher werd een ambassadeur aan de 10 Mijl van Zwolle-Zuid verbonden en al gauw bleken genoeg bedrijven bereid te sponsoren. Van Vilsteren Makelaars is de hoofdsponsor. “Door onze netwerken in de Zwolse business en hardloopcommunities ging dat relatief snel”, vertelt Jansen, eigenaar van hardloopwinkel Lopers Company. “Er is veel animo en draagvlak voor de wedstrijd.”

Het nieuwe bestuur, dat wordt gevormd door Jansen, Haasjes en Frits de Vries, mikt op tweeduizend deelnemers. Daar is ruimte voor sinds in 2018 het parcours veranderd is van twee rondjes, met start/finish bij winkelcentrum Zwolle-Zuid, naar één grote ronde met start/finish bij wijkcentrum SIO aan de Thorbeckelaan. Een beslissing ingegeven door de drukte op het parcours, met in 2017 een recordaantal van 1850 deelnemers.

In 2009 start de 10 Mijl van Zwolle-Zuid. Het hardloopevenement dat bestaat uit een 10 mijl, 5 mijl een Kids Run van 1 mijl en later ook nog een Tienerloop van 5 kilometer wordt met open armen ontvangen in Zwolle-Zuid en blijft groeien. Niet alleen in kwantiteit, maar ook in kwaliteit. Zo blijft het geen personeelsfeestje van de Zwolse BB Lopers, die jarenlang menig wedstrijd in Zwolle domineren, maar strijken sterke lopers uit de regio steeds vaker met de eer. Zo wint Raaltenaar Jos Verdaasdonk in 2016 de 10 mijl en in 2017 Apeldoorner Gert-Jan Liefers. In 2018 gaat de zege naar Lucas Moray, een Belgisch hardloper die toevallig op trainingskamp is in de buurt. Nick Marsman uit Ommen, Nederlands kampioen korte cross (2500 meter) in 2019, strijdt meer dan eens met Zwollenaar Arne Mulder om de zege op de 5 mijl.

Voorbereiding op Halve Marathon

Met dit soort namen is het niet zo gek dat Jansen de term ‘gezellige wijkloop’ ietwat ‘understated’ vindt. Liever typeert hij het als een loop voor de breedtesport met een behoorlijk wedstrijdelement. Door de afstand, 10 mijl is iets meer dan 16 kilometer, wordt het volgens Jansen door veel lopers ook gezien als voorbereiding op de Zwolse Halve Marathon (tweede zaterdag van juni). Aan de andere kant kan hij er niet omheen dat het landelijke IJsselgebied in Zwolle-Zuid wel een trekpleister is voor de recreant. “Ik heb daar zelf jaren gewoond. Ze liepen altijd langs m’n huis. Dat is een prachtig gebied.”

Verschraling tegengaan

Jansen is blij dat de 10 mijl van Zwolle-Zuid is gered van de ondergang en niet hetzelfde lot ondergaat als de Stadshagenrun. Die populaire loop is namelijk wel van de kalender door een al langer durend gebrek aan vrijwilligers gecombineerd met de onzekerheid vanwege corona sinds voorjaar 2020. “Je zag wat verschraling in het Zwolse looplandschap. Dat kunnen we nu gelukkig tegengaan.”

Drukte op het parcours in 2017. Mede daardoor wordt de route een jaar later aangepast.
Winnaar van de 10 mijl in 2016 Jos Verdaasdonk.
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 5 uur geleden