Een duel tussen SV Zwolle en Ulu Spor, de twee laatst overgebleven zondagclubs in Zwolle.
Een duel tussen SV Zwolle en Ulu Spor, de twee laatst overgebleven zondagclubs in Zwolle. Foto: Pedro Sluiter

Zondagvoetbal steeds minder in trek; ‘gooi gewoon alles bij elkaar en laat de clubs zelf kiezen’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL 

Het is geen geheim dat voetballen op zondag minder populair wordt en dat overstappen van zondag naar zaterdag steeds vaker voorkomt. Is het horizontaal overstappen, dit jaar mogelijk gemaakt door de KNVB, de genadeklap voor het zondagvoetbal? In Zwolle is de strijd allang gestreden met slechts twee zondagclubs tegenover elf op zaterdag, maar hoe kijken die laatste overgebleven zondagclubs, vierdeklassers SV Zwolle en Ulu Spor, daar tegenaan?

In de randstad blijft er van de zondag als voetbaldag al heel weinig over en ook in deze regio is de daling van het aantal zondagteams al jaren zichtbaar. De fusieclubs (tussen een zaterdag- en zondagclub) in Ommen en Dedemsvaart gaan op zaterdag voetballen met het eerste team en in Meppel koos hoofdklasser MSC voor prestatief voetbal op zaterdag. In Zwolle waagden deze eeuw drie clubs de sprong, te weten Zwolsche Boys in 2002, Z.A.C. in 2009 en Dieze West in 2017.

Met deze trend in het achterhoofd kwam de KNVB met een speciale aanbieding in de vorm van horizontaal overstappen. Clubs kunnen daardoor van speeldag veranderen en op hetzelfde niveau blijven uitkomen. Voorwaarde van de KNVB is wel dat clubs verplicht zijn om voor een periode van minimaal drie jaar over te stappen.  

Eerder moesten zij na een switch helemaal onderaan de ladder beginnen, zoals Dieze West dat in de zomer van 2017 transformeerde van zondaghoofdklasser tot zaterdagvierdeklasser. Daar is geen zondagelftal meer over: de vier jeugdteams en twee seniorenteams komen ‘s zaterdags in actie.

Ook bij Zwolsche Boys speelt er geen enkel team meer op zondag en bij de grote buurman op sportpark Jo van Marle is er nog één zondagteam over. De overige tien herenteams van Z.A.C. spelen inmiddels allemaal op zaterdag. 

Bij SV Zwolle ziet voorzitter Harry Oosterhuis ook dat het zondagvoetbal steeds minder in trek is. “Het wordt bij de lagere recreanten al steeds lastiger. Die moeten steeds verder reizen, naar Lelystad bijvoorbeeld”, aldus Oosterhuis, die dit seizoen een primeur beleeft bij de geelzwarten. Voor het eerst gaat een mannenteam standaard op zaterdag voetballen. Daardoor blijven er nog vijf teams op zondag over, waaronder het vlaggenschip.

Of die ooit op zaterdag gaat uitkomen durft Oosterhuis niet te zeggen. Hij laat het aan de leden over. “Als die op zaterdag willen voetballen, gaan we op zaterdag voetballen.”

Verzuiling

Als het aan Oosterhuis ligt worden de schotten tussen het zaterdag- en zondagvoetbal volledig afgebroken. Geen gekke gedachte aangezien dat op de drie hoogste niveaus in Nederland al is gebeurd. “Dit is één van de laatste overblijfselen van de verzuiling en overblijfselen moet je opruimen”, stelt de voorzitter. “Er zullen niet veel ploegen meer zijn die uit principiële overwegingen niet op zondag of op zaterdag willen voetballen. Gooi gewoon alles bij elkaar en laat de clubs zelf kiezen.”

Stappen op zaterdag

Als reden voor de verminderde populariteit van de zondag als voetbaldag wordt altijd het ‘uitgaan op zaterdagavond’ gegeven. Voor SV Zwolle-trainer Marco Onderberg was ‘uitgaan’ als speler – hij voetbalde tien jaren in de hoofdmacht van SV Zwolle- nooit een reden om niet op zondag te willen voetballen. Maar als trainer heeft hij er wel mee te maken. “We zijn wel eens achter spelers aangegaan en die willen dan best bij SV Zwolle voetballen omdat ze het een leuke club vinden, maar willen niet op zondag voetballen. Dat heeft te maken met stappen op zaterdagavond of met voetbal op tv of waar ze zelf naar toe willen gaan”, zegt Onderberg, die denkt dat het zaterdagvoetbal de toekomst heeft. “Als ik SV Zwolle was, ging ik naar de zaterdag. Het is niet voor niks dat er nog maar twee clubs op zondag over zijn in Zwolle.”

‘Kleine oogjes’

Ulu Spor-voorzitter Erman Schuurman ziet ook de daling in het aantal zondagteams, maar denkt niet dat het zondagvoetbal op zijn laatste benen loopt. “Er zijn nog legio clubs die op zondag willen voetballen, omdat spelers op zaterdag werken. Dat is bij ons ook zo.” Niet dat spelers van Ulu Spor nooit gaan stappen op zaterdag. “Die zie je dan zondag met kleine oogjes op het veld staan”, lacht Schuurman, die overigens terecht opmerkt dat het ‘stappen op zaterdag’ momenteel niet echt een argument kan zijn om over te stappen. De kroegen moeten van het kabinet immers om middernacht de deuren sluiten.