Mike Schilder, aan de bal, is terug na een zware knieblessure.
Mike Schilder, aan de bal, is terug na een zware knieblessure. Foto: Pedro Sluiter

Hammers verslaat Leiden bij terugkeer Schilder en basisdebuut Van der Plas

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

BASKETBAL 

Landstede Hammers kwam zaterdag voor het eerst sinds 13 november weer in actie in competitieverband en boekte met de van een blessure teruggekeerde Mike Schilder een fraaie overwinning in Leiden (73-80).

Op 13 november verloor Landstede met 71-63 van Apollo Amsterdam en dat was tot zaterdag de laatste competitiewedstrijd. Het verbod op publiek, tot 4 december, deed de ploegen in de BNXT League ertoe besluiten de wedstrijden uit te stellen. Ook werd gezegd dat mocht de maatregel verlengd worden er zou worden gespeeld zonder publiek. Dat was zaterdagavond in de Vijf Meihal te Leiden dus het geval.

Een wedstrijd die vooral herinnerd zal worden door Mike Schilder en Niek van der Plas, die na een prima optreden in een oefenwedstrijd zijn basisdebuut in de eredivisie maakte. Hoewel onopvallend, deed de achttienjarige dat niet onverdienstelijk. Schilder kwam na een zware knieblessure voor het eerst deze competitie binnen de lijnen en speelde gelijk een dik half uur. Het was nodig door de afwezigheid van Dion Turpijn, Nigel van Oostrum en de nauwelijks inzetbare Bart van Schaik.

“Het was zwaar”, sprak Schilder vermoeid maar voldaan na de overwinning op de landskampioen. “Het voelt heerlijk om weer te basketballen. Jammer dat, nu ik weer mag spelen, het publiek er weer niet bij mag zijn, maar dat mag de pret niet drukken”, aldus de routinier na afloop voor de camera van Landstede Hammers. 

Drukke periode voor de boeg

Landstede komt woensdag en zaterdag weer in actie en speelt ook nog op 19 en 27 december. Van vakantie is nauwelijks sprake, want op 6 januari staat de eerste wedstrijd in 2022 alweer op het programma. De ploeg van trainer Herman van den Belt moet nog wel aan de bak om een plek bij de eerste vijf, en daarmee plaatsing voor de Elite Gold, af te dwingen. Zwolle staat nu zesde.

Problemen in België

De competitie in Nederland eindigt op 29 januari, maar er dreigen problemen voor het gemengde vervolg nu een deel van de Belgische clubs weigert zonder publiek te spelen. Waar die clubs er in eerste instantie van uitgingen dat de coronamaatregelen niet veel langer dan tot 20 december zouden duren, ligt er nu een verbod op toeschouwers tot 28 januari voor indoorsporten. Het is de vraag wat er gebeurt als de clubs in Nederland wel tijdig klaar zijn en die in België niet.