Al in de tweede minuut glipt Mees de Wit door de Fortuna-defensie, maar na deze kans speelt PEC nog maar heel weinig klaar in aanvallend opzicht. Foto: Hans Smit

Donkere dagen dreigen voor PEC Zwolle na ontluisterend verlies tegen concurrent

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

Donkere kerstdagen dreigen voor PEC Zwolle na de pijnlijke 0-1 nederlaag tegen Fortuna Sittard. Op de avond dat het moet gebeuren speelt PEC vrijwel niets klaar tegen een directe concurrent in de strijd tegen degradatie. Door een gruwelijke fout van de doelman die PEC in de eerste helft nog op de been houdt, gaan de belangrijke punten in de bus mee naar het diepe zuiden.

Na de pandoering in De Kuip op 21 november zit er zowaar een stijgende lijn in het spel van PEC met als voorlopig hoogtepunt de eerste helft vorige week in Groningen. Dat de nieuwe trainer geen wonderdokter is, zien we zaterdagavond in een leeg en kil MAC3PARK-stadion waar Fortuna Sittard rustig achterover leunt en profiteert van de foutjes van een aanvallend onmachtig en zonder vertrouwen opererend PEC. Aanvallende inspiratie is ver te zoeken en dat ligt niet alleen aan het ontbreken van Mustafa Saymak of het uitvallen van diens vervanger op ‘10’ Dean Huiberts. Luka Adzic en Gervane Kastaneer vormen de tweemansvoorhoede in een 3-5-2-systeem en waar Adzic zijn draai nog geen moment heeft gevonden laat Kastaneer na een aantal redelijke wedstrijden in november ook niets meer zien.

Eigenlijk is het wachten op versterkingen die volgens algemeen directeur Marcel Boudesteyn wel gaan komen in de winterstop. In een interview met De Stentor laat de nieuwe baas weten dat PEC zich in elke linie wil versterken met de nadruk op de aanval.

Met nog twee competitieduels te gaan (Twente thuis en Vitesse uit) en een gevulde ziekenboeg is het in ieder geval zaak om de achterstand op Sparta (5 punten) en Fortuna Sittard (6 punten) niet verder te laten oplopen.

“Het is zien hoe die jongens mentaal weer binnenkomen”, zegt trainer Dick Schreuder na een avond waarop PEC opnieuw een tik krijgt te verwerken. De lichtpunten van de weken daarvoor (0-0 tegen RKC en 1-1 tegen Groningen) zijn even ver te zoeken. Lichtpunten waar na die wedstrijden ook wel erg de nadruk op wordt gelegd door de media, zo vindt Schreuder niet als enige.

Hij ziet PEC Zwolle aardig starten tegen Fortuna, maar na een kans in de tweede minuut voor Mees de Wit nog maar bar weinig creëren. De tweede kans is pas op slag van rust als Eliano Reijnders na een goede aanval de bal vanaf ‘randje zestien’ op de buitenkant van de paal mikt. Tussendoor zijn er grote kansen voor Fortuna -één voor Mats Seuntjes en één voor Zian Flemming- die door Kostas Lamprou onschadelijk worden gemaakt. In blessuretijd krijgt de doelman hulp van de paal als een schot van Seuntjes hem toch ontglipt.

Blunder

Na een eerste helft waarin relatief gezien nog het nodige gebeurd voor beide doelen, worstelen de ploegen zich in de tweede helft naar de finish. Uitgerekend de man die PEC met knappe reddingen op de been houdt gaat in de 64ste minuut gruwelijk in de fout. Waar Kostas Lamprou moet stompen, wil de kleine doelman vangen en dat gaat helemaal mis. De bal valt op de grond voor de voeten van Nigel Lonwijk, die met een klein tikje de bal binnen werkt. Het is de tweede kapitale blunder van dit seizoen voor Lamprou, die in de thuiswedstrijd tegen Ajax (11 september) op een soortgelijke manier in de fout gaat.

Geen veerkracht

Aanvallende intenties zijn voor die tegengoal nog wel zichtbaar bij PEC, maar na de dreun in de 64ste minuut is het geloof ver te zoeken. Van veerkracht is nauwelijks sprake bij dit jonge PEC, dat moeilijk met tegenslagen in een wedstrijd kan omgaan. Schrijnend is het gebrek aan aanvallende impulsen en creativiteit in het restant. Schreuder brengt met Slobodan Tedic, Samir Lagsir en Chardi Landu nog drie aanvallers in de ploeg, maar tot kansen leidt het niet.

Kersten en Huiberts

Kort voor het einde valt Sam Kersten nog uit. Het is afwachten of PEC in de komende wedstrijden kan beschikken over de centrale verdediger en ook over de blessure van Huiberts durft Schreuder kort na de wedstrijd nog weinig te zeggen. Dinsdag speelt PEC in eigen huis voor de KNVB Beker tegen MVV en daarna wachten dit kalenderjaar nog FC Twente (thuis) en Vitesse (uit).