Vince van der Pal.
Vince van der Pal. Foto: Debby Boxum

Stap 1 naar EJK is gezet voor talent SWOL 1894

· leestijd 1 minuut Sport

ZWEMMEN 

Vince van der Pal heeft de eerste stap gezet op weg naar de Europese Jeugd Kampioenschappen, volgend jaar in Boekarest, Roemenië.

In het Pieter van den Hoogenband-stadion zwom Vince voor het eerst onder de EJK-richttijd voor de 50 meter vrije slag, zijn specialiteit. Hij deed dat op de tweede dag van de Eindhoven Swim Meet. Vorig seizoen kwam de talentvolle zwemmer van SWOL 1894 8/100ste van een seconde tekort voor een EJK-ticket, dit seizoen is zijn laatste kans.

De Zwollenaar, fulltime trainend in het regionale opleidingscentrum in Drachten, dook in de series met 23,27 onder de vereiste 23,34. Vince zal dit in april bij de Eindhoven Swimcup of bij de NK in juni nog wel minimaal moeten herhalen om zich daadwerkelijk te kwalificeren. In de finales was Vince met 23,38 nipt langzamer. Het was goed voor een derde plaats in de eindrangschikking.

Nederlands record

Fay Boxum had op de eerste dag van de Eindhoven Swim Meet een nieuw Nederlands jaargangrecord voor meisjes van twaalf jaar neergezet. De SWOL-zwemster uit Zwartsluis kwam in de series van de 400 meter wisselslag langebaan tot 5.28,39 en scherpte die tijd in de finale nog eens aan tot 5.28,09. Een enorme verbetering van het juniorenrecord uit 2018, met bijna acht seconden. 

Fay ging een dag later opnieuw op recordjacht, maar kwam net tekort voor een nieuwe toptijd op de 200 meter rugslag voor twaalfjarigen. Ze moest bovendien haar meerdere erkennen in Elin Brinkhof van WZ&PC Purmerend (2.30,12 om 2.30,39). Beide talenten bleven boven de oude toptijd.