PEC Zwolle-trainer Dick Schreuder tijdens de slotwedstrijd tegen PSV (1-2 verlies). Max de Waal, één van de vele spelers die voor het laatst in actie kwamen voor PEC, gaat invallen.
PEC Zwolle-trainer Dick Schreuder tijdens de slotwedstrijd tegen PSV (1-2 verlies). Max de Waal, één van de vele spelers die voor het laatst in actie kwamen voor PEC, gaat invallen. Foto: Pedro Sluiter

Schreuder kritisch na slotwedstrijd; ‘er moet heel veel veranderen bij PEC’

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE 

Met een wedstrijd die het verhaal van dit seizoen aardig samenvat –aardig spelen, verzuimen te scoren, sterk terugkomen maar uiteindelijk met lege handen staan- sluit PEC Zwolle het seizoen en tien jaar eredivisievoetbal af. Een degradatie die niet uit de lucht komt vallen, zo stelt Dick Schreuder na afloop van de wedstrijd PEC Zwolle-PSV (1-2). “Dit is iets van de laatste drie jaren. Ik val er midden in, maar ik benoem het gewoon intern. Er moet heel veel veranderen bij PEC. Soms wordt mij verweten dat ik alleen maar bij Katwijk hoofdtrainer ben geweest, maar ik durf te zeggen dat bij Katwijk heel veel dingen beter zijn dan hier.”

Stevige taal van de ambitieuze oefenmeester die er grotendeels verantwoordelijk voor is dat PEC na een desastreuze eerste seizoenshelft weer in zichzelf is gaan geloven. Dat het uiteindelijk niet genoeg is om in de eredivisie te blijven -21 punten in 16 wedstrijden- is een hard gelag en mag de club, de directie, de samenstellers van de selectie, worden aangerekend. Al zat het niet mee met langdurige blessures bij bepalende spelers –denk aan Mustafa Saymak, Pelle Clement, Sai van Wermeskerken, Dean Huiberts en Sam Kersten-, de selectie was te klein, niet in balans en ontbeerde vooral doelpuntenmakers. Daar werd in de winterstop iets aan gedaan met het aantrekken van spitsen Oussama Darfalou en Max de Waal, maar het gebrek aan scorend vermogen bleef ook in 2022 de kop opsteken. “Dat is ook een stuk scouting. Doelpunten kosten nu eenmaal geld en die moet je kopen”, weet Schreuder.

Geld dat PEC Zwolle dus niet heeft doordat het jarenlang een wel erg grote broek had aangetrokken en daar met name de laatste jaren veel te weinig inkomsten uit transfers tegenover kon zetten. Het verkopen van Mees de Wit, voor 2,3 miljoen euro aan AZ, was dan ook niet minder dan noodzakelijk. Niet eens om geld vrij te maken voor nieuwe spelers, maar om de gaten in de begroting te dichten. Het kwam Schreuder rauw op zijn dak vallen. “Daar werd ik afgelopen week mee geconfronteerd. Dat ook de begroting niet blijkt te kloppen. Dat is natuurlijk niet goed”, zegt de trainer die een regiment spelers met aflopende contracten de deur uit ziet lopen. Op dit moment telt de selectie van PEC voor volgend seizoen achttien spelers waarvan drie keepers.

“Er moeten minimaal zes bijkomen. Kwalitatief sterke spelers. Als ik zie hoe de jeugdopleiding hier werkt en spelers aflevert, dat is goed. Maar je kunt van jonge spelers niet verwachten dat zij een team gaan dragen. Er moet kwaliteit bij. En dat kost geld”, aldus Schreuder, die vindt dat de selectie veel kritischer tegen het licht moet worden gehouden. “Natuurlijk zijn er doorlopende contracten en contracten die aflopen maar we moeten ook kritisch kijken naar ‘met wie gaan we wel en niet door’. Dat hoort ook bij betaald voetbal. En ik vind dat dat hier beter moet.”

Evalueren

Dinsdag gaat Schreuder met de club om de tafel om te praten over de toekomst. “De club moet mij evalueren en ik ga zeggen wat er ik hierzo van vind. Dat klinkt misschien zwart-wit. Maar wat ik hier heb aangetroffen, dat kan gewoon niet meer. Qua professionalisme, randvoorwaarden. Ik heb me daar zo over verbaasd. Trainingsvelden, krachthonk, hoe het hier gaat. Dat is niet meer van deze tijd. Het is allemaal een beetje net niet”, aldus Schreuder.

Randvoorwaarden en professionalisering 

“Soms wordt mij verweten dat ik alleen maar bij Katwijk hoofdtrainer ben geweest, maar ik durf te zeggen dat bij Katwijk heel veel dingen beter zijn dan hier. Omdat bepaalde dingen daar beter en sneller zijn geregeld. Of normaal zijn. Dat klinkt raar, maar dat is zo. En ik ben toch niet de enige trainer die dit soort dingen zegt? Eerdere trainers hadden het ook over randvoorwaarden, professionalisering. Hoe kun je een voetbalbedrijf leiden als je geen goed trainingsveld hebt, wat je ook nog deelt met de jeugd. Daar begint het al bij.”

“Het is nu te kort om dat goed uit te leggen, maar het zijn allemaal randvoorwaarden die niet in orde zijn. Ik heb heel veel dingen waar ik duidelijkheid over wil. Wie beslist wat bijvoorbeeld?”

‘Moeilijk om gelijk terug te komen’

Hoe er zes goede spelers moeten worden gehaald zonder geld, dat is de grote vraag. “Daar zijn de komende weken belangrijk in, ook voor mijzelf. En het gevoel dat de club mij geeft”, zegt Schreuder, die stelt dat er goede stappen zijn gezet tijdens de tweede seizoenshelft. “We zijn op de goede weg, maar er moeten wel een paar extra stappen worden gezet om dat een goed vervolg te geven. En ook al doen we die allemaal, dan wordt het nog heel moeilijk om gelijk terug te komen.”

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 23 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 23 uur geleden