Trijntje Tilstra is aan slag tijdens de 'Grutte Keatsdei.'
Trijntje Tilstra is aan slag tijdens de 'Grutte Keatsdei.' Foto: Pedro Sluiter

Feestelijke jubileumwedstrijd Keatsclub Swol

· leestijd 1 minuut Sport

KAATSEN - Keatsclub Swol hield zaterdag de jaarlijkse ‘Grutte Keatsdei’ (grote kaatsdag) op sportpark De Pelikaan. De wedstrijd op 25 juni was een jubileumeditie, want de Zwolse keatsclub bestaat zestig jaar. “Maar er wordt al veel langer gekaatst in Zwolle. Ook was de keatsclub in het verleden veel groter”, aldus Trijntje Tilstra (35), zij is één van de drie vrouwelijke leden van Swol.

Er zijn nu nog zo’n twintig enthousiaste leden, die iedere maandag kaatsen op sportpark De Pelikaan in de buurt van de vijver. De grote onbekendheid van de sport is mogelijk een reden dat de Keatsclub niet zo groot is. Kaatsen is een balsport waarbij het ene ‘partuur’ (team) de opslag verzorgt en de tegenstanders de opgeslagen bal vanuit het zogeheten perk (gemarkeerd veld) terugslaan. 

Friezin Tilstra, die opgroeide in een kaatsomgeving en al ruim vijf jaar actief is in Zwolle, legt uit: “Waar de bal terechtkomt wordt aangemerkt met een houten blokje: de kaats. Zodra de teams wisselen moet het ene partuur de kaats voorbij slaan. Dit en de vele ongeschreven regels, maken het kaatsen tot een mooie sport. Daarnaast is de sfeer altijd gemoedelijk en gezellig.”

Meetlint

Zo ook tijdens de jubileumwedstrijd, waar twintig kaatsers uit verschillende regio’s op afkwamen. Er werd gespeeld in een A- en B-klasse, met zes kaatsers in de A en veertien in de B-klasse, in parturen van drie of twee. Na koffie, thee met een stuk Fryske oranjekoek en woordje van voorzitter Anno Bergsma kon de wedstrijd zaterdag aan het eind van de ochtend beginnen. Spannende partijen waren er ook. Af en toe kwam er een meetlint aan te pas om te oordelen of de bal voorbij de kaats was of niet. Ook werd er soms gediscussieerd over of de bal in of net buiten het perk viel.

Bloemenkrans

Aan het einde van de middag, waarbij iedereen twee of drie keer had gekaatst, was het tijd voor de prijsuitreiking. De winnaars kregen Zwolse borrelpakketten mee naar huis, met voor de eerste prijswinnaars een bloemenkrans. Voor alle deelnemers was er een mooi aandenken in de vorm van een stalen jubileumplaat en een speciale pen. De dag werd gezellig afgesloten met een borrel. 

Anno Bergsma won in het individueel klassement in de A-klasse, gevolgd door Siebren Veenstra en Peter Auke Nicolaij. In de B-klasse wonnen Reinder Koops, Hessel Yntema en Minke Koerhuis-de Jong. Piet Stellingwerf, Sieger Siderius en Jelle de Jong werden tweede.