Voormalig voorzitter Rob van Dijk (links) en de huidige voorzitter van HTC Harm-Peter Wijnstok.
Voormalig voorzitter Rob van Dijk (links) en de huidige voorzitter van HTC Harm-Peter Wijnstok. Foto: Pedro Sluiter

HTC, al 75 jaar een club van Tuinders en dus doeners

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL 

Natuurlijk had voorzitter Harm-Peter Wijnstok het liever anders gezien, maar of de degradatie een smet werpt op het 75-jarig jubileumfeest van HTC? “Voor mij niet. HTC is een club van meer dan 600 leden en het eerste elftal is daar een onderdeel van.” Het zegt alles over de warme voetbalvereniging die zich afficheert als een club voor iedereen.

Wat er nog is overgebleven uit de tijd van de oprichting? Harm-Peter Wijnstok komt met een krantenartikel uit 1972 op de proppen. Het is een stuk ter ere van het 25-jarig bestaan uit de Zwolsche Courant. En in de glazen prijzenkast, uit het zicht op de eerste verdieping, ligt een speldje dat de club kreeg ter ere van het 12,5 jarig bestaan.

“HTC is niet een club van archivarissen en van schrijvers, maar een club van doeners”, zegt Wijnstok. Hij zag het in coronatijd en hij zag het wederom in aanloop naar het jubileumfeest dat 25 juni werd gehouden, twee dagen voordat HTC precies 75 jaar geleden werd opgericht.

“Als er iets moet gebeuren staan mensen klaar om de handen uit de mouwen te steken. Daar komen geen draaiboeken of vergaderingen aan te pas. Die cultuur (van de tuinders) zit er nog steeds in”, zegt Wijnstok. Als hij één ding geleerd heeft in de twee jaren dat hij nu voorzitter is, is het wel dat hij zich niet te veel moet bemoeien met dit soort projecten. Een oogje in het zeil houden en na afloop ruggespraak houden is belangrijk, maar de mensen zelf hun gang laten gaan net zo goed. “Dat is de cultuur van tuinders, van zelfstandigen die zelf dingen oppakken en ermee aan de slag gaan. Je ziet ook dat er relatief veel ZZP’ers bij HTC zijn, veel vakmensen.”

Geen vergadertijgers

“Er is met SportService Zwolle wel eens in het verleden gedoken en gezocht naar het dna van de club. Daar kwam wel uit naar voren dat het mensen waren die graag de handen uit de mouwen staken en altijd wilden helpen. Maar het waren geen vergadertijgers, en geen notulisten. Dat is een nadeel omdat het dan moeilijk is de continuïteit te bewaren”, beaamt Rob van Dijk, de voorganger van Wijnstok. Hij was voorzitter van 2014 tot 2020.

“Je hoeft je geen zorgen te maken als er iets moet gebeuren, maar je moet je niet overal mee bemoeien. Als voorzitter niet te veel de baas willen spelen. Los durven laten, want het wordt wel geregeld. Dat is de kracht van deze club”, aldus Van Dijk, die in zijn tijd druk is geweest met de uitbating van het beach court en het uitbreiden van de G-voetbaltak.

HTC heeft de laatste tijd meer nieuwe gebruikers naar het sportpark getrokken. Denk aan stichting WIJZ (voor ouderen), Landstede en Deltion. Met ZAC Basketbal is er nu een nieuwe club die structureel gebruik gaat maken van het sportpark aan de Brinkhoekweg met door hen aangelegde outdoor-basketbalvelden (naast het hoofdveld).

Ander bestuursmodel

Om een nog luidere stem te vormen richting de gemeente, denkt de club aan een compleet ander bestuursmodel. Een soort van omnisport-idee met aparte verenigingen die dan zouden kunnen vallen onder stichting De Pelikaan. Wijnstok: “We zitten nu met die clubs om tafel om een breder sportaanbod te gaan maken. Aparte verenigingen, maar dan met één bestuur dat daar boven hangt en wat meer op afstand bestuurt.”

Verleden en toekomst

Het hoort allemaal bij het toekomstbestendig maken van de club, die 75 jaren geleden werd opgericht als De Tuinders. Daar waar nu de voetbalvelden van HTC liggen en (ernaast) Manege Zwolle, lagen in de eerste helft van de vorige eeuw tuinderijen. Tuinders teelden daar groenten, gewassen, bloembollen, kruiden, noem maar op. Officieel is de Holtenbroek Tuinders Combinatie ontstaan in 1964 uit een fusie van wijkvereniging Holtenbroek en De Tuinders, maar dat was vooral een middel om leden te trekken uit de destijds nieuwe wijk Holtenbroek. Ook steeds meer niet-tuinders waren inmiddels lid geworden, maar de oprichtingsdatum van De Tuinders (27 juni 1947) wordt nog altijd als startpunt gezien.

Sportief gezien is de club geen hoogvlieger in Zwolle, maar dat prestatieve gedeelte voerde bij HTC nooit constant de boventoon. “Het vinden van een goede balans tussen prestatie en recreatie is van alle tijden”, weet Van Dijk.

“Wij gaan niet voor de hoofdklasse, die concurrentie moet je helemaal niet aangaan. Je moet doen waar je goed in bent. Daarmee kun je iets aanbieden wat anderen niet hebben. Daarom zeggen wij ook: wij zijn meer dan voetbal. Daarin blijven wij ons onderscheiden van andere clubs.”