De Peddelaars bestaan 90 jaar, tot tevredenheid van Bert Klerk (links) en Henk Geerts.
De Peddelaars bestaan 90 jaar, tot tevredenheid van Bert Klerk (links) en Henk Geerts. Foto: Pedro Sluiter

Leden negentigjarige Kanovereniging De Peddelaars genieten nog elke dag op het water

· leestijd 1 minuut Sport

KANOVAREN - Op 26 november 1932 werd de Zwolse Kanovereniging De Peddelaars statutair opgericht en is nu met negentig jaar de op één na oudste kanoclub van Nederland. De club wil die mijlpaal niet ongemerkt voorbij laten gaan. ”De Peddelaars heeft zo´n mooie geschiedenis”, zegt voorzitter Henk Geerts die vanaf 1992 lid is van de club.

(door Harry Bouwhuis)

In beide laatste edities van clubblad ‘Peddelnieuws’ gaat clubarchivaris Bert Klerk nauwgezet in op allerlei historische feitjes van De Peddelaars. Ooit was de thuishaven in de buurt van het Rode Torenplein. In 1935 opende Scheepswerf Zwartewater op de plaats waar jachthaven De Hanze is gevestigd, een complete accommodatie voor De Peddelaars. In 1952 kwam de vereniging terecht op de huidige locatie aan de Holtenbroekerdijk bij Stichting Het Zwolse Water Sport Centrum. 

Hooiberg

Bert Klerk, betrokken bij De Peddelaars vanaf 1975, heeft het allemaal opgeduikeld in de clubarchieven en mooi opgetekend in het clubblad met leuke verhalen, details en foto’s. Zoals een afdruk van een uitnodiging voor de destijds bij sportclubs populaire feestavonden. In maart 1938 werd in Lunchroom Backers aan de Assendorperstraat 240 feestgevierd met optredens van artiesten uit ´eigen kring’ met uiteraard bal na.
Ook beschrijft Klerk een incident in de zomer van 1946 als twee leden in Giethoorn op hun kanotocht worden overvallen door onweer en noodgedwongen in Zwartsluis in een hooiberg moeten slapen. Op de terugweg worden ze op de ’Kop van de Vecht’ ook nog overvaren door een vrachtschuit. Gelukkig zonder lichamelijke gevolgen.

Fraaiste kanogebied

Anno 2022 is de jubilerende watersportclub wel ‘aan de grijze kant’. “Ja, we kunnen best wel wat aanwas gebruiken”, stelt voorzitter Geerts. “We hebben 49 mannen en 39 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Veel ervan zijn actief kanovaarder. Het jongste lid is 31 jaar, de oudste 81 en hij vaart nog steeds. Nieuwe leden zijn van harte welkom, want kanoën is echt het mooiste wat er is. En we zitten hier ook nog in het fraaiste kanogebied van Nederland. Je kunt hier werkelijk alle kanten op.”
Geerts: “We hebben al lang geleden de wedstrijdsport vaarwel gezegd. De prestatiegerichte kanoërs varen onder de vlag van de Nederlandse kano Bond (NKB). Wij zijn een puur recreatieve club en aangesloten bij de TKBN (Toeristische Kano Bond Nederland). We genieten enorm op het water en van de natuur, zoals het gebied rond het Zwartewater, de Vecht en ook de IJssel. En kanoën is een echt groene sport.”

Verhuizing

Na negentig jaar staat de Zwolse club op de drempel van een nieuwe mijlpaal in de clubhistorie. Er staat namelijk een verhuizing op de rol. “Afhankelijk van in welk tijdsbestek het Project Zwartwater Zone zich ontwikkelt. We blijven wel in de buurt waar we nu gehuisvest zijn en schuiven zo´n kilometer op richting de stad.”

Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 16 uur geleden