Afbeelding
(Foto: Eigen foto)

WK feitjes (4)

· leestijd 1 minuut Sport

VOETBAL - De Swollenaer staat de komende drie weken stil bij de wereldkampioenschappen in Qatar. Gerhard van Dijkhuizen verzorgt die periode een column met willekeurige WK feitjes. Wil jij de volgende keer feitjes lezen over een speciaal WK onderdeel of categorie? Mail dan je verzoek of vraag deze week naar erik.riemens@brugmedia.nl.

In de groepsfase van dit WK trof Cody Gakpo in elk van de 3 wedstrijden van het Nederlands elftal doel. Sterker nog: in elke groepswedstrijd maakte hij het eerste doelpunt voor Oranje. Nog sterker: in elk duel scoorde hij de openingsgoal. Hoe uitzonderlijk is dit nu eigenlijk?
Om met het eerste te beginnen: tot aan dit WK zijn er precies 25 spelers geweest - onder wie grote namen als Gerd Müller, Ronaldo en Lionel Messi - die in elke groepswedstrijd gescoord hebben. Geen van deze spelers wist deze prestatie overigens te herhalen. De Spanjaard Telmo Zarra was op het WK van 1950 de eerste en tevens enige speler die deze prestatie neerzette. In 1958 waren er maar liefst 6 spelers die hierin slaagden. Hofleveranciers zijn Brazilië en (West-)Duitsland. Van beide landen staan er welgeteld 4 spelers op de lijst. Slechts 6 van de 25 spelers slaagden erin om in elk van de 3 groepswedstrijden het eerste doelpunt van hun team te maken. Dat lukte maar liefst 3 spelers in 1958 en meer recent Alessandro Altobelli (Italië) in 1986 Jürgen Klinsmann (Duitsland) en Romário (Brazilië) in 1994. Merkwaardig genoeg scoorde geen van deze 6 spelers meer dan 3 doelpunten in de groepsfase. Naast Cody Gakpo slaagde alleen Alessandro Altobelli erin om telkens de openingsgoal van de wedstrijd te maken. Hij scoorde in de groepsfase de 1-0 tegen Bulgarije, Argentinië en Zuid-Korea. De prestatie van Cody Gakpo is dus inderdaad uitzonderlijk.

Bron: The Fjelstul World Cup Database v.1.0 van Fjelstul, Joshua C. (8 juli 2022)

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13