"Ik heb in dit systeem nog wat moeite om wedstrijdfit te worden", aldus Sam Kersten. (Foto: Pedro Sluiter)

PEC Zwolle voldoet uiteindelijk aan de verwachtingen en zet TOP Oss opzij: 4-1

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – Het treffen tussen PEC Zwolle en Top Oss voldeed vrijdagvond eigenlijk geheel aan de verwachtingen. PEC dat domineerde, veel balbezit had en ook meer mogelijkheden creëerde. En daarnaast deed de ploeg van trainer Dick Schreuder wat het moest doen, namelijk winnen. Voor de achtste keer op een rij in de competitie: 4-1.

(door Erik Riemens)

PEC hield de geblesseerde Bram van Polen aan de kant en wat eerder dan verwacht keerde Ryan Thomas terug in de basis. Samen Kersten (24) verving de Zwolse aanvoerder. De verdediger maakte afgelopen najaar zijn opwachting in de Zwolse selectie, nadat hij negen maanden aan de kant stond met een knieblessure. Tegen Top Oss, waar hij ooit in de jeugd speelde, had Kersten zijn tweede basisplaats dit jaar.

Steeds dichterbij

“Eigenlijk was het de bedoeling dat ik vandaag 90 minuten zou spelen, maar een minuutje of tien voor tijd, kreeg ik kramp en werd ik gewisseld. Tegen Feyenoord begon ik ook in de basis en speelde ik 75 minuten. Ik heb nog wat moeite om in dit spelsysteem écht wedstrijdfit te worden. Dat komt wel, alleen dat heeft wat tijd nodig. Ik moet rustig opbouwen, maar de volle 90 minuten spelen komen steeds dichterbij”, klonk Kersten hoopvol. “Ik ben fit genoeg om bijvoorbeeld maandag ook tegen Roda te kunnen spelen.”

Uiteindelijk kwam het allemaal goed met PEC, ook na de gelijkmaker van Top Oss. Notabene door ex-PEC speler Rick Dekker die uiterst onopvallend speelde en halverwege de tweede helft doel trof.

Controle even kwijt

Voor rust was PEC Zwolle met name gevaarlijk door Lennart Thy en Younes Taha. Vooral Taha kreeg veel tijd en ruimte om te voetballen en had zeker al een keer kunnen scoren. Nadat Thomas ook een goede schietkans had gemist, was het dan toch Taha die net binnen het half uur de 1-0 op het scorebord kreeg. Een goed lopende aanval, werd afgesloten met een prima voorzet van Davy van den Berg, die door de Zwolse middenvelder werd binnengekopt. “Ik denk dat we in de eerste helft heer en meester waren, bijna alles goed deden, maar we vergaten ons zelf te belonen. Na de 1-1 waren we even de controle kwijt, maar toen de 2-1 viel, kwamen we eigenlijk niet meer in de problemen”, vond Kersten.

Troefkaart Tolis

Want loopt het even niet of moet er een en ander geforceerd worden, dan heeft PEC nog altijd de troefkaart Tolis Vellios achter de hand. De aanvaller – iedere keer luid toegezongen – viel twintig minuten voor tijd in en maakte binnen enkele minuten zijn treffer. Hoewel er nog ruim een kwartier te spelen was, leek het Brabantse verzet – in hoeverre daar sprake van was – definitief gebroken. En dat drukte PEC uit in klinkende cijfers. Eerst was het Lennart Thy die fraai met een stift scoorde na een assist van Sven Zitman. In minuut 85 maakte ook al een invaller, Dean Huiberts de 4-1.

Klip en klaar koploper

Door de ruime zege en de nederlaag van Heracles tegen nummer drie Eindhoven, is PEC nu klip en klaar koploper met zes punten voorsprong op de nummer twee Heracles en elf op Eindhoven dat derde staat. Dat PEC vol voor de titel gaat, mag nu toch volmondig uitgesproken worden? Kersten lacht. “We winnen de laatste tijd alles en we staan er heel goed voor, maar we gaan nog steeds voor promotie. Kampioen worden is niet echt een issue in de groep.”

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30