Thomas Beelen hier in actie in het thuisduel tegen De Graafschap.
Thomas Beelen hier in actie in het thuisduel tegen De Graafschap. Archieffoto PEC Zwolle Media

PEC Zwolle slaagt ook voor examen in Doetinchem en verslaat De Graafschap: 0-1

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – “Deze is wel heel zwaarbevochten”, biechtte Tomas Beelen maandagavond met een grote glimlach op. PEC versloeg De Graafschap nipt met 0-1 en bouwde de voorsprong op de nummer drie uit tot maar liefst vijftien punten. “Promotie is het doel, maar in de groep leeft het kampioenschap nu echt wel.”

(door Erik Riemens)

Het is inmiddels een patroon geworden. Een sterke beginfase waarin PEC Zwolle veel de bal heeft, de vrije man vindt en geduldig op zoek gaat naar kansen. Maandag tegen De Graafschap was dat niet anders. Davy van den Berg raakte al snel de lat en was even later bijna succesvol toen hij via de kluts en De Graafschap aanvoerder Jeffry Fortes de paal raakte.
Binnen het kwartier was het alsnog raak. Thomas van den Belt stoomde op, bediende Lennart Thy, die behendig wegdraaide en tegendraads inschoot: 0-1. Ook hierna was PEC Zwolle oppermachtig, al kreeg het niet veel kansen en werd het wel steeds slordiger. Wat thuisploeg De Graafschap klaar speelde voor rust was te scharen onder de noemer niets.

Hoog niveau

Zo had Beelen de wedstrijd ook ervaren. “We waren het eerste half uur echt aan het voetballen en haalden een hoog niveau, maar daarna werd het meer en meer een knokwedstrijd. Ik zie vanuit de achterhoede hoe we aan het tikken zijn en dat we goed positiespel spelen en kansen creëren. Alleen we moeten nog dodelijker zijn door de mogelijkheden eerder af te maken.”

Het spelbeeld na rust liet zich een beetje raden. De Graafschap zocht meer de aanval en ging nog opportunistischer spelen. PEC kwam goed weg toen na een corner van Alexander Büttner een kopbal van Rio Hillen door Haris Medunjanin van de lijn werd gehaald en de bal daarna op de lat belandde. Het is dat De Graafschap zo slordig was voor de goal, nu stond het na een uur spelen nog steeds 0-1.

Verschil met

En PEC Zwolle? Dat kreeg in tegenstelling tot de eerste helft maar bar weinig mogelijkheden. Een schot van Mendunjanin, een poging van Thy en een hele vrije schietkans van Chirino, maar daarbij bleef het als het ging om de Zwolse dadendrang. “Eigenlijk was de hele tweede helft minder van ons. Dat was wel een verschil met andere wedstrijden. Toen creëerden we nog wel kansen, alleen maakten we ze niet af. Dat was nu niet het geval”, vatte Beelen de ontmoeting treffend samen.

Extra lekker

De Graafschap bleef dan ook geloven in een goed resultaat en hanteerde alleen maar de lange bal in de hoop dat die een keer goed zou vallen. PEC had via Mendunjanin de wedstrijd definitief kunnen beslissen, maar hij koos voor een breedtepass op Gervane Kastaneer, terwijl hij zelf beter had kunnen schieten. Zo was het tot het eindsignaal spannend of De Graafschap nog langszij zou komen, maar bleef het bij 0-1. Dat was op basis van de tweede helft niet verdiend, wel was PEC voetballend De Graafschap de hele wedstrijd de baas.
“Vandaag was het echt wel minder en kwamen we in de tweede helft niet meer aan voetballen toe. Ik heb zeker in de slotfase zo ontzettend veel ballen weggekopt. Aan het eind van de wedstrijd had ik het dan ook wel echt zwaar”, concludeerde Beelen. “Dan is zo’n wedstrijd winnen extra lekker.”

Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 4 uur geleden
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 5 uur geleden