Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wil je je spaargeld laten groeien? Dé opties!

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Vroeger waren veel dingen wat overzichtelijk; geld laten renderen is daar een voorbeeld van. Wanneer je wat geld overhield aan het einde van de maand, dan zette je dit op je spaarrekening om het vervolgens te zien groeien door middel van rente. Deze tijden liggen echter achter ons nu de spaarrentes behoorlijk laag staan en de inflatie juist weer hoog is. Om je spaargeld te zien groeien in plaats van verdampen, is het aan te raden iets anders te doen met je geld dan wat je in het verleden deed. Welke opties en mogelijkheden er zijn? Lees snel verder. 

Investeer meer

Nu de economische tijden zijn veranderd is het aan te raden over te gaan van sparen, naar investeren! Met investeren zorg je er namelijk voor dat je geld daadwerkelijk groeit, mits je de wind mee hebt natuurlijk. Bij investeren kun je denken aan diverse zaken, van aandelen tot crypto. Het ligt aan jouw budget en doel wat een verstandige keuze is. Wanneer je wel wat risico durft te nemen dan is investeren in crypto wellicht een goed idee. Welke crypto aansluiten bij jouw doelen en budget is zeer persoonlijk. Hierbij is het aan te raden om je vooraf goed te verdiepen en te kijken naar wat anderen er van vinden. Zo zijn er online bitsoft 360 ervaringen te vinden. Ook aandelen blijven nog steeds een goede en verstandige keuze, wanneer je je geld en inzet spreidt over enerzijds verschillende producten en anderzijds verschillende aandelen, dan kun je een leuke winst verwachten. 

Extra aflossen

Heb je een hypotheek? Extra aflossen is nog altijd een veilige en lucratieve keuze. Ook wanneer je van de hypotheekrenteaftrek gebruik kunt maken is extra aflossen verstandig. Het zijn economisch onzekere tijden dus de hypotheekrente kan snel veranderen, wanneer je een flexibele hypotheek hebt. Ook kan het zijn wanneer je termijn afloopt je een nieuwe hypotheek moet afsluiten, de rentes zijn momenteel weer aan het stijgen dus dit kan een forse stijging van je vaste lasten veroorzaken. Houd met deze onzekerheid rekening, en wees dit moment van stijging voor. Daarnaast wordt de hypotheekrenteaftrek door de overheid langzaamaan afgebouwd, dus toekomstbestendig is rekening houden met de hypotheekrenteaftrek sowieso niet.

Maar de buffer?

Naast bovenstaande opties is het ook vandaag de dag wel aan te raden om spaargeld achter de hand te hebben voor acute zaken. Dit hoeft natuurlijk niet een enorm bedrag te zijn, maar drie keer je maandsalaris achter de hand houden voor een wasmachine die stuk gaat of een auto die ermee stopt is gewoon nodig. Oók wanneer de spaarrente laag is. Investeringen zoals hierboven zijn namelijk niet altijd direct opeisbaar, en daardoor is ‘gewoon’ spaargeld nog steeds nodig. 

Kortom, er zijn goede en lucratieve alternatieven te bedenken voor spaargeld. Spreid hierbij wel altijd je kansen en zorg ook altijd voor een buffer. Wanneer je dit allemaal combineert ben jij financieel topfit! 

Afbeelding
Mezzosopraan Roza Herwig met Julius Backer door naar halve finale Internationaal Vocalisten Concours Ingezonden 17 uur geleden
Afbeelding
PEC Zwolle oogst bescheiden applaus, maar staat na duel tegen AZ wel met lege handen Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Jungheimercafé blij met tweede seizoen Algemeen gisteren