Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Steunkousen en diabetes sokken voor ouderen

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Steunkousen en diabetes sokken zijn twee verschillende soorten kousen die ontworpen zijn om specifieke behoeften te vervullen voor mensen met verschillende gezondheidsproblemen, zoals diabetes of problemen met de bloedcirculatie in de benen. 

Meer informatie over beide soorten kousen

Steunkousen, ook wel compressiekousen genoemd, zijn ontworpen om de bloedcirculatie in de benen te verbeteren en te ondersteunen. Ze worden vaak aanbevolen voor mensen die last hebben van spataderen, oedeem (vochtophoping), vermoeide of zware benen, of problemen met de bloedvaten. Steunkousen oefenen druk uit op de benen, met de meeste druk rond de enkels en geleidelijk afnemende druk naar boven toe. Dit helpt het bloed omhoog te bewegen richting het hart en vermindert zwelling en vermoeidheid. Steunkousen zijn verkrijgbaar in verschillende compressieniveaus, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de aanbevelingen van een arts.

Diabetes sokken

Diabetes sokken zijn speciaal ontworpen sokken voor mensen met diabetes. Ze zijn gemaakt van materialen die vocht afvoeren, zodat de voeten droog blijven. Dit is belangrijk omdat mensen met diabetes gevoelig kunnen zijn voor huidproblemen en infecties, vooral in vochtige omgevingen. Diabetes sokken hebben vaak platte naden en zijn naadloos bij de tenen om wrijving en drukpunten te minimaliseren, wat het risico op wondjes en blaren vermindert. Ze zijn meestal niet erg strak en knellen niet, om de bloedcirculatie niet te belemmeren.

Het is belangrijk om op te merken dat zowel steunkousen als diabetes sokken vaak worden aanbevolen door medische professionals, afhankelijk van de specifieke behoeften van de persoon. Mensen met diabetes moeten regelmatig hun voeten controleren en hun arts raadplegen over het juiste type sokken en schoenen om complicaties te voorkomen. Als je specifieke vragen hebt over deze kousen, is het altijd het beste om advies in te winnen bij een arts of podoloog om te bepalen welk type kous het meest geschikt is voor jouw situatie.

Waarom gebruiken ouderen steunkousen?

Steunkousen worden gebruikt om verschillende redenen, voornamelijk gericht op het verbeteren van de bloedcirculatie in de benen en het verminderen van symptomen en risico’s geassocieerd met aandoeningen van de bloedvaten en de benen. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom mensen steunkousen gebruiken:

Verbetering van de bloedcirculatie

Steunkousen oefenen een geleidelijke druk uit op de benen, waarbij de druk het hoogst is bij de enkels en geleidelijk afneemt naar boven toe. Deze druk helpt het bloed in de aderen omhoog te bewegen richting het hart, wat vooral nuttig is als de natuurlijke bloedcirculatie in de benen wordt verstoord.

Vermindering van zwelling (oedeem)

Steunkousen kunnen helpen bij het verminderen van vochtophoping in de benen, bekend als oedeem. Dit is vaak het geval bij mensen die langdurig staan of zitten, zoals tijdens lange vluchten, of bij mensen met aandoeningen zoals spataderen.

Preventie van spataderen

Mensen met een genetische aanleg voor spataderen of mensen die beroepen hebben waarbij ze veel moeten staan of zitten, kunnen steunkousen dragen om de ontwikkeling van spataderen te voorkomen.

Het gebruik van steunkousen moet altijd worden overwogen in overleg met een arts of een gespecialiseerde zorgverlener, omdat ze in verschillende compressieniveaus en stijlen verkrijgbaar zijn, en het juiste type en de juiste druk moeten worden afgestemd op de specifieke behoeften van de persoon. Het dragen van steunkousen zonder advies van een professional kan leiden tot onjuig gebruik en mogelijke complicaties.

Afbeelding
Workshop 'Stralend jezelf zijn' op 27 januari in Zwolle Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Traditionele 'Festivals of Lessons and Carols' in Peperbus Nieuws Ingezonden 1 dec., 22:00
Afbeelding
Koerswijziging Fraterhuis: Gemeente zoekt nieuwe locatie Fraterhuis in Broerenkwartier Algemeen 1 dec., 16:40
Afbeelding
Hogeschool Windesheim viert 1-jarig bestaan ChatGPT met lancering Community of Practice voor generative AI en Windesheim.AI app Algemeen 1 dec., 15:44
Afbeelding
Advents-Kerst concert door CRK Voices Nieuws Ingezonden 1 dec., 13:43
Afbeelding
Nieuwjaarbijeenkomst gemeente Zwolle op dinsdag 2 januari Algemeen 1 dec., 11:35