Afbeelding
Foto: Aangeleverd

De voordelen van de komst van een Bitcoin ETF

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Eindelijk is het zover! Ook zonder daadwerkelijk crypto te hoeven kopen, kun jij investeren in Bitcoin door middel van een ETF. De SEC, de Amerikaanse toezichthouder, heeft begin januari aangekondigd dat de aanvraag voor indexbeleggingen in de spotprijs van bitcoin is goedgekeurd. Dit betekent dat het beleggen in Bitcoin ineens een stuk toegankelijker is geworden en ook de kosten vele malen lager zijn voor beleggers. Omdat er daarnaast nog tal van andere voordelen zijn, willen we er graag een aantal voor je uitlichten.

Wat is een ETF 

Voor de mensen die het niet weten, is het goed om eerst even kort uit te leggen wat een ETF nu eigenlijk is, voor we verdergaan met de vele voordelen. Een ETF, ook wel Exchange Traded Fund genoemd, is een beleggingsinstrument dat steeds populairder wordt onder investeerders. Een ETF is in feite een geïndexeerd beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld kan worden. Het unieke aspect van een ETF is dat het beleggers in staat stelt om te profiteren van de koers van een hele index, zoals bijvoorbeeld de AEX of de S&P 500. Hierdoor kunnen beleggers hun risico spreiden en tegelijkertijd profiteren van brede marktbewegingen. In het geval van Bitcoin en ook goud, hoef je het dus niet daadwerkelijk zelf aan te schaffen, maar daarover later meer. 

Hoe werkt de Bitcoin ETF

De werking van deze ETF is in de basis vrij eenvoudig en eigenlijk hetzelfde als bij goud en andere soortgelijke beleggingsproducten. Je belegt in een ETF, die niets meer doet dan de koers van de Bitcoin volgen. Hiervoor hoef je dus niet zelf daadwerkelijk crypto te kopen, maar volg je gewoon de koers. Dit heeft als voordeel dat je allereerst veel lagere transactiekosten hebt en ook met één druk op de knop kunt bijkopen of verkopen. 

Alles op één platform

Het kopen van crypto is best lastig. Veel mensen vinden het spannend en zijn vaak ook bang omdat ze niet helemaal weten hoe het werkt. Door de komst van een Bitcoin ETF is dit natuurlijk compleet anders geworden. Zo kun je namelijk naast de aandelen van Apple, Tesla en Shell, ook gewoon investeren in Bitcoin, zonder dat je hiervoor via een apart platform een account hoeft aan te maken. Dit zorgt ervoor dat het investeren ineens een stuk toegankelijker wordt, voor mensen die hier normaal de vingers niet aan zouden willen branden. 

Je bent beter beschermd

Voor de mensen die al een tijdje in de wereld van crypto zitten, weten misschien nog wel de enorme bitcoin diefstal bij Mt. Gox. Dit is iets waar je bij een ETF niet bang voor hoeft te zijn. Zo val je namelijk gewoon onder het garantiestelsel, waardoor je belegging tot een bepaald bedrag is verzekerd. Kies je ervoor om rechtstreeks te investeren in Bitcoin of andere crypto via een exchange, dan is dit lang niet altijd het geval. Dit heeft er natuurlijk ook aan bijgedragen dat veel mensen nu wel de keuze maken om te beleggen in Bitcoin, waar ze anders nog wat huiverig waren voor de eventuele risico’s.