Het mocht weer. Een heuse voetbalwedstrijd (SVI-Z.A.C.) voor senioren, met publiek.
Het mocht weer. Een heuse voetbalwedstrijd (SVI-Z.A.C.) voor senioren, met publiek. Foto: Pedro Sluiter

‘Het is even wennen, maar we mogen weer’

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt)

AMATEURVOETBAL 

Ein-de-lijk mag het weer: een heuse, echte voetbalwedstrijd. Tussen twee elftallen van twee verenigingen op een echt veld. SVI versus Z.A.C. Het wordt een middag met een lach en een traan. “Dát is wat een vereniging doet. Samenkomen: samen juichen, samen treuren.”

Het is bijna 14.00 uur. Spelers en scheidsrechter staan klaar om het veld te betreden. Er wordt gepraat en gegrapt. Sleutelwoord is ‘drinkpauze’, de vraag is hoe vaak en hoe lang. Zweet gutst van de koppies, en dan moet het betere loopwerk nog beginnen. “Het is even wennen”, zegt de scheidsrechter tegen niemand in het bijzonder. “Maar we mogen weer; is toch lekker!?”

Dertig tellen later staan beide ploegen opgesteld rond de middencirkel. Een klusjesman van SVI staat op van zijn stoel, haalt de pet van zijn hoofd en kruist de armen voor zijn buik. De scheidsrechter blaast eenmaal hard op zijn fluit en dan valt een minuut stilte over het sportpark. “Afgelopen week is Aaldert Schippers overleden aan de gevolgen van Corona”, vertelt Arjan Jansen, voorzitter van de bestuursgroep voetbal bij SVI.

Schippers was SVI’s voetbal hoofd onderbouw, een echte voetbalman die voor iedereen klaar stond. “Aaldert deed zóveel met zoveel liefde bij deze club – vooral voor de jeugd. Ouders en spelers tekenden vanmorgen ook massaal het gedenkboek in de kantine. Kijk, dat samen verwerken, er over praten. Dát is wat een vereniging doet: verbinden. Samen juichen, samen treuren. Een voetbalvereniging is zó veel meer dan wedstrijden winnen, verliezen en gelijkspelen.” Gepaste woorden na een gepaste stilte voor een groot vrijwilliger.

Het is druk langs de lijn. Precies wat een comeback verdient. Mensen, geroezemoes; klagen over het weer, lachen om een misser, jammeren over een overtreding. Binnen de lijnen laat vooral de thuisploeg van zich horen. Eersteklasser SVI zet Tweedeklasser Z.A.C. in de eerste helft constant onder druk, vastzetten en afjagen. Geen sinecure bij 30 graden Celsius – met een kunstgrasveld als elektrisch dekentje bovendien – én in de eerste wedstrijd sinds 13 oktober 2020.

Het levert een alleraardigst lange afstandsgesprekje op tussen trainer Bram Freie en spits Twan Zuidmeer. De trainer maant zijn spits naar links, de spits zet druk op rechts. “Ik krijg verschillende signalen!”, moppert de spits, duidelijk moe van de op- en aanmerkingen. Om vervolgens precies te doen wat zijn trainer zegt. Het duo gooit in de eerste drinkpauze meteen zand over de woordenwisseling.

Het betrekkelijk lichte overwicht van eersteklasser SVI houdt tot de pauze stand. De ploeg krijgt ook enkele grote kansen, waar het echter bovenmatig laconiek mee omgaat. Het kwartiertje rust is het sein voor beide ploegen eens flink te wisselen. En dat komt de wedstrijd, voor wie van doelpunten houdt althans, ten goede. Tweedeklasser Z.A.C. scoort zowaar driemaal in 45 minuten. Doelpuntenmakers: Bastiaan (2) en Poldervogel. Al is de einduitslag (0-3) zo ongeveer de minst belangrijke bijzaak van deze voetbalmiddag.

Oefenwedstrijd SVI-Z.A.C. op sportpark De Siggels.
Oefenwedstrijd SVI-Z.A.C. op sportpark De Siggels.
Oefenwedstrijd SVI-Z.A.C. op sportpark De Siggels.
Oefenwedstrijd SVI-Z.A.C. op sportpark De Siggels.
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13