PBSZ viert de landstitel beach soccer in 2015. Boven: Jurian Meijntjes, Bas Bouwhuis, Ruud Wellenberg, Mathijs Bouwhuis, Iljas Baltes, Stefan Meijerink. Voor: Jesper Harmens, Michael Wolf, Melvin Velthuis, Django van der Landen.
PBSZ viert de landstitel beach soccer in 2015. Boven: Jurian Meijntjes, Bas Bouwhuis, Ruud Wellenberg, Mathijs Bouwhuis, Iljas Baltes, Stefan Meijerink. Voor: Jesper Harmens, Michael Wolf, Melvin Velthuis, Django van der Landen. Foto: Niek Harmens

Terugblik: landstitel PBSZ (2015) kwam compleet uit de lucht vallen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

BEACHSOCCER 

Het is zondag 26 juli 2015. Het waait en regent kiezelhard op het strand van Scheveningen. Bepaald geen ambiance om te ‘#shinenmetdevoetjesinhetzand’, de hashtag van Pelikaan Beach Soccer Zwolle (PBSZ). De Zwollenaren zorgen echter voor een stunt en pakken de landstitel tegen BSU/La Bastille uit Amsterdam.

Een week eerder al wordt in Zeeland deelneming aan de eindstrijd in één van de twee finalepoules veiliggesteld na zeges op BS Lansingerland en BS Scheveningen. De laatste wedstrijd in de poule tegen Rotterdam (7-4) is er één in de categorie ’voor spek en bonen’.

Ontlading

De verbazing overheerst bij de spelers en staf als tijdens de finale in het ‘The Hague Beach Stadium’ de torenhoge favoriet op 4-4 wordt gehouden. In de beslissende penaltyreeks van drie pareert doelman Mathijs Bouwhuis een strafschop en schiet Jesper Harmens bij 2-2 zijn ploeg zomaar naar de nationale titel.

De ontlading is intens. Ook bij Melvin Velthuis, de topscorer van het seizoen 2015. De oud-speler van onder meer Go Ahead Eagles, Excelsior ’31, Rohda Raalte, WHC en Heino herinnert het zich bijna zes jaar na dato nog exact. ”Het was een bijzonder seizoen. We hadden maar een kleine selectie en speelden daardoor meestal met een vaste basis. Daar lag misschien ook wel onze kracht. Het slechte weer in Scheveningen en een week eerder in Zeeland was onze bondgenoot. Bij warme en benauwde omstandigheden hadden we het nooit gered want dan moet je noodgedwongen veel wisselen. Daarvoor beschikten we simpelweg over te weinig spelers. Amsterdam had daar zeker van geprofiteerd. We hadden ook best geluk met een dwarrelbal van hun op de lat in de laatste seconden. Ik scoorde in die wedstrijd zelf twee keer en schoot in de penaltyronde de eerste binnen. Het was een roes.”

Euro Winners Cup

Coach Folkher Langejans is door vakantie er niet bij tijdens de finale en wordt vervangen door speler Jurian Meijntjes. “Ik lag op het strand van Kos heel blij te wezen. Gelukkig was ik er in mei 2016 wel bij in de strijd om de Euro Winners Cup, de Champions League voor beachsoccerkampioenen in Catania op Sicilië. Het verschil tussen veldvoetballers die het strandvoetbal er in de zomer even bijdoen, zoals wij, en echte professionals werd pijnlijk duidelijk. We gingen de eerste twee wedstrijden flink onderuit tegen Domusbet Catania en het Griekse Atlas AO. In het laatste duel tegen Bate Borisov waren de muntjes op en verloren we met 9-1. Een negatief doelsaldo van achttien zegt alles. Niet vreemd tegen Braziliaanse profs die in de zomer in Europa voetballen en in de winter op het strand van Copacabana. De belevenis was uniek.”

Over en uit

Begin 2020 gaat na tien jaar eredivisie de stekker eruit bij PBSZ, vooral door een gebrek aan spelers. In 2017 was de naam al gewijzigd in HTC Beachsoccer Zwolle. “Jammer”, vindt Langejans, die jarenlang de kar trok. ”Het begon met een selectie van Zwolse spelers tegen het kampioensteam van PEC Zwolle tijdens de opening van het beachveld op De Pelikaan. Ik zat bij HTC. Met Diederik Meijntjes hebben we het uitgebouwd. Daarna is het allemaal gegroeid. Melvin Velthuis was in het kampioensjaar top maar we hadden elk jaar kwalitatief prima selecties. Ik noem geen namen die er bovenuit staken. Maar er voetbalden regelmatig spelers van ons in het Nederlandse team zoals aanvoerder Michael Wolf. Dat zegt voldoende. Al met al een mooie en vooral ook een heel gezellige tijd.”

Velthuis knikt. ”We hadden altijd een groep met echt goede voetballers. Beachsoccer is een prachtige invulling om in de zomermaanden de conditie op peil te houden want het is echt loodzwaar. Ik heb heel veel plezier gehaald uit dat spelletje.”

Nominatie Sportgala

Langejans kijkt terug op een perfecte periode. “Het had ook een sociale kant. Je zit vaak aan je eigen club gebakken, zoals ik bij HTC. Bij het beachsoccer kwam je in een andere omgeving mensen van diverse clubs tegen. Dat heeft mij best verrijkt. Vooral dat kampioensjaar blijft bijzonder. We werden zelfs genomineerd voor Zwolse Sportploeg van het jaar. Daar stonden we dan in onze ‘apenpakkies’ in het Theater van de Sport bij het Sportgala. Binnenkort komen we nog één keer bij elkaar om het officieel af te sluiten en vooral herinneringen op te halen. Het kan gelukkig weer. Ik verheug me er nu al op.”