Het eerste huis van het gezamenlijke verduurzamingsinitiatief Berkum Energieneutraal wordt geïsoleerd.
Het eerste huis van het gezamenlijke verduurzamingsinitiatief Berkum Energieneutraal wordt geïsoleerd. Foto: Pedro Sluiter

Hoe denkt Berkum over de route naar een energieneutrale wijk?

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Bij iedere inwoner van Berkum valt vanaf dinsdag 3 augustus een envelop op de mat. Hierin zit een vragenlijst waarin de wijkbewoners worden bevraagd over hun wensen, zorgen en ideeën over het verduurzamen van hun woning en het vervangen van aardgas door een nieuw energiesysteem. 

De post is afkomstig van Stichting Duurzaam Berkum, woningcorporatie deltaWonen en de gemeente Zwolle. Zij vinden het erg belangrijk om zoveel mogelijk te weten te komen over hoe de wijk denkt over de route naar een energieneutrale wijk. “De resultaten van de enquête worden meegenomen in de plannen, die op hun beurt weer worden besproken met de hele wijk”, beloven ze. “Dit past in de werkwijze van Berkum Energieneutraal: er gebeurt niets zonder dat inwoners worden betrokken.”

Stapjes

Inwoners van Berkum, de gemeente, woningcorporaties en andere partners werken al enige tijd aan de weg naar een energieneutrale wijk. Inwoners worden hierin vertegenwoordigd door Stichting Duurzaam Berkum, waarin onder meer de wijkvereniging en VV Berkum zijn vertegenwoordigd. De initiatiefnemers: “Een wijk energieneutraal maken, gaat natuurlijk niet in één keer maar juist in kleine stapjes. Maar alle stapjes gaan richting duurzame energie.”

Aardgasvrij 

De eerste stap is het isoleren van de gebouwen in de wijk, zodat ze klaar zijn om aan te sluiten op een nieuw energiesysteem als vervanging van aardgas. Dit noemt de stichting het ‘aardgasvrij-ready’ maken van de wijk. De gemeente en Stichting Duurzaam Berkum hebben hiervoor een subsidie van 4 miljoen euro ontvangen van het Rijk.

Zorgen

Maar wat vinden wijkbewoners hier nu eigenlijk van? Zitten woningeigenaren, huurders en verhuurders hier op te wachten? Met welke zorgen van inwoners moet rekening worden gehouden? Wat hebben ze nodig aan informatie van de gemeente of het Rijk? En zijn er enthousiaste wijkbewoners die willen meehelpen aan dit duurzame doel? “Allemaal vragen waarover de inwoners van Berkum deze zomer rustig over na kunnen denken, want de inleverdatum is pas 8 september”, aldus de initiatiefnemers. “Tijdens deze vakantieperiode staan medewerkers van de gemeente en vrijwilligers van Stichting Duurzaam Berkum klaar om vragen over de enquête te beantwoorden. Vragen stellen, kan via www.berkumenergieneutraal.nl/contact.

Meepraten

Monique Schuttenbeld, wethouder Energietransitie: “Ik nodig alle wijkbewoners van harte uit om deze enquête in te vullen. Het is ontzettend belangrijk dat wij als gemeente weten wat er leeft bij onze inwoners. Dan kunnen we rekening houden met de wensen van de wijk en weten we waar inwoners over willen meepraten.”

Belangrijk

Ben Koopman, voorzitter van Stichting Duurzaam Berkum: “Stichting Duurzaam Berkum is er voor alle inwoners. We vinden het belangrijk dat Berkumers laten weten hoe ze het spoor naar energieneutraal ervaren. We hebben al regelmatig wijkbijeenkomsten en webinars georganiseerd, maar hier komen natuurlijk niet alle wijkbewoners op af. Met deze enquête hopen we iedereen te bereiken. Ook de kritische geluiden willen we graag horen, want zo kunnen we onze rol als vertegenwoordiger van alle wijkbewoners nog beter invullen.”

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 15 uur geleden