Sarah van Emst in actie
Sarah van Emst in actie Foto: Diederik van Hogendorp

Van Emst ‘kon niet doordrukken’ op NJK tegen sterke Boyden

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

TENNIS

Sarah van Emst kijkt terug op een mooie editie van de Nationale Junioren Kampioenschappen in Hilversum met een finaleplaats in het dubbelspel, maar aan de nederlaag in de kwartfinales van het enkelspel tegen Melissa Boyden houdt ze toch een zure nasmaak over.

De Zwolse moest in zowel het enkel- als het dubbelspel van de hoogste leeftijdscategorie (-18) haar meerdere erkennen in Boyden, inmiddels al een vrij bekende speelster in het juniorencircuit. Zij stond in juli op het juniorentoernooi van Wimbledon en haalde vervolgens de finale van een ITF J4-toernooi in Rotterdam. 

Na een overtuigende zege in de tweede ronde verloor Van Emst in de kwartfinales met 5-7, 6-2, 6-3 van de achttienjarige Boyden. Van Emst, die dit jaar zeventien wordt, bevestigde haar status van dubbelspecialist door de dubbelspelfinale te halen als eerstejaars in deze leeftijdscategorie. Samen met Sophie Schouten boog ze met 6-2, 7-6 (3) voor Boyden en Eloise de Mooij.

Door een stortbui kwamen de gravelbanen kort voor de dubbelspelfinale blank te staan en werd er uitgeweken naar de indoorbanen van het Tulip Tennis Center. Tegen de relatief lange, met meer kracht spelende Boyden en De Mooij was dit zeker geen voordeel. Er zat volgens Van Emst niet meer in, in tegenstelling tot bij het enkelspel.

Van Emst, ooit begonnen bij TC ‘91 Stadshagen, won de eerste nadat ze zich knap had terug geknokt van een 4-1 achterstand. In set twee ging het mis vanaf 2-2. Het gevoel niet te kunnen doordrukken knaagde na afloop aan Van Emst. “Zij zat in een negatieve spiraal. Ik moet dan nog meer doordrukken, laten zien dat ik er sta”, aldus Van Emst, die wat slordiger ging spelen en Boyden zag uitlopen naar 6-2. In de derde set een zelfde patroon; vanaf 3-3 liep Boyden weg. 

“Het is zonde. Ik had wel kansen”, zegt Van Emst, die toch terugkijkt op een goed toernooi. “Het was een prima week. Ik had daarvoor weinig gespeeld, had na de vakantie niet zoveel tijd om me voor te bereiden, maar ik stond er wel weer”, aldus Van Emst, die haar weg vervolgt op nationale ranglijstoernooien in Dordrecht en Groningen. In oktober staan er twee internationale juniorentoernooien, in Almere en Den Haag, op de rol.