De zusters Soeterbeeck.
De zusters Soeterbeeck. Foto: archief Plaatselijk Belang Windesheim

Windesheim vestigt de aandacht op de Moderne Devotie

Algemeen

ZWOLLE - De gemeenschap van het dorp Windesheim heeft, met vier betrokken partijen, voor zaterdag 14 augustus weer tal van activiteiten rond de Moderne Devotie georganiseerd. Zo worden er onder meer rondleidingen gegeven.

Die worden verzorgd door Mink de Vries. Hij vertrekt daarvoor om 13.00 en 14.30 uur bij de kerk. Daarnaast is er een rondfietstocht door Windesheim en Herxen onder leiding van ‘Dirk van Herxen’. Deze fietstocht begint om 11.00 uur, startpunt is eveneens de kerk in het dorp Windesheim. Van Herxen, overtuigd Modern Devoot, staat aan de basis van veel Fraterhuizen en kwalitatief goed onderwijs (Latijnse Scholen). Bezoekers kunnen in de kerk, op deze zaterdag tussen 12.00 en 15.30 uur, de tentoonstelling over de Moderne Devotie bezichtigen als ook de kerk.

Moederklooster

Al deze activiteiten worden georganiseerd in het kader van het herdenkingsjaar rond de 550e sterfdatum van Thomas a Kempis. Windesheim staat bekend als de plek waar het moederklooster van de Moderne Devotie heeft gestaan. Juist omdat die Moderne Devotie zoveel invloed heeft gehad in Noordwest Europa worden er het hele jaar in Zwolle, Windesheim en Deventer, allerlei activiteiten georganiseerd.

Organisatie

De organisatie van al deze activiteiten in het herdenkingsjaar van Thomas a Kempis in Windesheim is in handen van Plaatselijk Belang, Stichting Vrienden van de Kerk in Windesheim, Stichting Thomas a Kempis Zwolle en de Hervormde Gemeente Windesheim