Afbeelding
Foto: Frank van Hienen

Tegeltaxi Zwolle/ROVA haalt gratis tegels op in augustus en september

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Gemeente Zwolle en ROVA lanceren de Tegeltaxi voor Zwollenaren die tegels verwijderen en vervangen door groen. De ‘gewipte’ tegels kunnen ze laten ophalen door de Tegeltaxi. Door het afvoeran van de tegels gemakkelijk te maken, hopen Zwolle en ROVA nog meer inwoners te stimuleren om hun tuin te groener te maken. 

De tegels moeten wel eerst worden aangemeld op de website zwolle.nl/tegeltaxi. De Tegeltaxi rijdt twee maal twee dagen in augustus (23/24) en september (27/28) en wordt aangeboden door de gemeente Zwolle en ROVA. Zij hebben de handen ineengeslagen om inwoners te stimuleren een tandje bij te zetten in de strijd om de Gouden Tegel van het NK Tegelwippen. Deze ludieke wedstrijd eindigt op 30 september. Zwolle doet het goed maar om in de top drie te eindigen, moet er nog wel wat gebeuren, volgen de gemeente en ROVA.

Tussenstand
Het NK Tegelwippen is ruim vier maanden aan de gang. Zwolle staat er goed voor ten opzichte van Deventer, de directe opponent, die nu op plek 37 staat. Maar de Blauwvingers moeten Enschede voor zich dulden op plek zes. Gemeente Kampen staat op plaats dertien in de ranglijst. Er zijn op moment van schrijven 677.714 tegels totaal gewipt in Nederland.

Circulair

De tegels die de Tegeltaxi ophaalt, verwerkt ROVA. Ze worden gebroken en door een grote zeef gehaald, zodat alleen kleine stukken overblijven. Het steenafval krijgt daarna een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld voor zandwegen, bermverharding en grondverbeteraar in bouwputten. Het wordt ook wel gebruikt om regenwater – buiten het riool om – weer in de grond te infiltreren. Zo krijgen ze dus weer een goede bestemming bij verschillende projecten in de gemeente.

Eindsprint
De gemeente roept alle Zwollenaren op om mee te doen met de Eindsprint NK Tegelwippen. Dat kan iedereen doen door in augustus en september ook actief te worden met tegels wippen en de tegels vooral aan te melden op de website van het NK Tegelwippen.

Meedoen
Meedoen aan het NK-Tegelwippen kan tot 30 september. Een tegel is dertig bij dertig centimeter maar men kan ook de vierkante meters doorgeven. De tegels moeten worden vervangen door groen. Deelnemers dienen een foto voor en na het tegelwippen te maken en het aantal tegels dat ze eruit hebben gehaald te tellen. Die gegevens dienen de door te geven via www.nk-tegelwippen.nl/meedoen/.

Afbeelding
Auto knalt na aanrijding tegen twee bomen: Vrouw gewond Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Vallende tak door storm valt op rijdende auto: Bestuurder met de schrik vrij Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Celstraf geëist tegen Zwollenaar die jaren kinderporno verzamelde Algemeen 16 uur geleden