Afbeelding
Erik-Jan Berends

Fraterhuis Academie presenteert breed programma voor het najaar en de winter

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Hoewel nog enigszins beperkt volgens de coronamaatregelen, is Filmtheater Fraterhuis sinds begin juni weer open. Filmliefhebbers kunnen weer genieten van een volledig programma en binnenkort begint ook de Fraterhuis Academie weer, waar geïnteresseerden hun kennis kunnen verrijken over maatschappelijke- of filmthema’s.

“De Academie is eigenlijk een échte najaars- en winteractiviteit van ons”, vertelt Jessica Koek, die bij het Zwolse filmtheater onder meer de Fraterhuis Academie coördineert. “Het is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis, waarin we colleges en lezingen van gastdocenten organiseren. Zij maken daarbij uiteraard gebruik van beeld- en filmfragmenten. De eerste is op 11 september, twintig jaar na de aanslagen in New York. In dat college wordt besproken hoe de filmwereld op 9/11 heeft gereageerd.”

Met de academie wil Filmtheater Fraterhuis meer bieden dan film alleen, legt Koek uit. “Hiermee onderscheiden we ons ook van andere bioscopen waarin alleen films worden gedraaid. Voor onze colleges hebben we docenten die steeds terugkeren, maar we proberen ook steeds andere te vinden die nieuwe invalshoeken hebben waardoor we dynamisch en vernieuwend blijven. Onze opzet is bezoekers aan het denken te zetten en het gesprek te stimuleren.”

In de zeven jaar dat het academische onderdeel van het filmtheater bestaat, heeft het zich verder ontwikkeld. “We proberen te variëren in man/vrouw, jong en oud(er)”, vervolgt Koek. “De onderwerpen sluiten in de regel op de een of andere manier aan bij de actualiteit. Dat trekt iedere keer weer mensen die zich bezighouden  met de desbetreffende ontwikkelingen of waarin ze gewoon interesse hebben. Hoewel we wel regelmatig terugkerende bezoekers zien, is de belangstelling ook heel wisselend. Maatschappelijke onderwerpen, zoals onder meer gebracht door voormalig NOS-correspondent Margriet Brandsma, trekken regulier meer mensen dan heel specifieke onderwerpen, bijvoorbeeld over Ennio Morricone.”

De bijeenkomsten worden gehouden in de Manegezaal die ervoor speciaal wordt ingericht. Zonder coronabeperkingen biedt de zaal plaats aan 129 bezoekers. Koek: “Met beeld en film hebben de bijeenkomsten een échte fraterhuisuitstraling. De docenten presenteren immers niet met een beamer op een schermpje maar op het grote filmdoek. Vanaf oktober hebben we iedere week een academie tot en met 11 december. Dat zijn er twaalf. Die van september is extra vroeg, omdat we die op 11 september zelf wilden houden.”

Sommige bijeenkomsten zijn een reprise van eerdere sessies die niet konden doorgaan. Ook zijn er weer avonden over de Zijderoute geprogrammeerd, omdat volgens Koek veel mensen daarin zijn geïnteresseerd. “Bezoekers krijgen achtergronden te horen die vaak niet in het nieuws worden gebracht. Bovendien zijn de academiebijeenkomsten interactief: bezoekers kunnen vragen stellen aan de docenten.”

De Fraterhuis Academie is iedere keer op zaterdagmorgen en begint steeds om 11.00 uur. Bezoekers krijgen een enveloppe met collegetoebehoren met daarin informatie die ze mee naar huis kunnen nemen. De docent spreekt tot ongeveer 12.00 uur, gevolgd door een kwartier pauze. Dan is er nog drie kwartier ruimte voor afronding van het college. Koek: “De sprekers vonden eerst twee uur wel heel lang, maar met het vertonen van beeldfragmenten, de interactie met het publiek eb de pauze blijkt de tijd zo om.”

Deelname aan de Fraterhuis Academie kost 10 euro voor Vrienden van het Fraterhuis en 16 euro voor reguliere bezoekers. Zie voor meer informatie
www.filmtheaterfraterhuis.nl.

Gedurende de coronaperiode hebben de medewerkers van het filmtheater niet stilgezeten. Zo is de Roosdorpzaal helemaal opgeknapt met nieuwe stoelen, nieuw tapijt en geverfde muren. Ook zijn ze aan het klussen en opruimen gegeven om bezoekers na de lockdown weer goed te kunnen ontvangen. “We hebben gelukkig het hoofd boven water kunnen houden”, stelt Koek tevreden vast. “Bezoekers weten ons inmiddels ook weer steeds beter te vinden. We hebben ons nu nog wel te houden aan de coronamaatregelen. Daardoor zijn de zalen maar tot een kwart gevuld. Onze hoop is dat de anderhalve meterregel snel wordt losgelaten, want we zien natuurlijk liefst volle zalen.”

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 5 uur geleden