Jan Kramer spreekt de directies en bewoners toe.
Jan Kramer spreekt de directies en bewoners toe. Foto: Pedro Sluiter

Feestelijke ingebruikname overkapping bij De Havezate levert donatie van tweeduizend euro op

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Hoewel bijna vijf jaar geleden in gebruik genomen, is de overkapping van de jeu de boulesbaan bij woonzorgcentrum De Havezate op 24 augustus feestelijk geopend. De initiatiefnemers werden daarbij verblijd met een donatie van 2.000 euro van Frank Kodden, bestuurder van zorgorganisatie Driezorg, en Martijn Sweitser, directeur Wonen bij woningcorporatie deltaWonen.

De jeu de boulesbaan was oorspronkelijk al bij het zorgcentrum aangelegd. “Wat doen we er nu mee?”, vroeg service coördinator Nynke Herms zich met bewoners af. Zij trof Jan Kramer en Annie Hulsman die vol overgave met het project aan de slag gingen. “Wij doen er alles aan om mensen van de stoel af te krijgen”, stelt de energieke Kramer. Hij wist achttien actieve bewoners te vinden om de baan aan te pakken. Eerste prioriteit was de baan te verbeteren omdat een leemlaag voorkwam dat het water goed wegliep waardoor regelmatige een grote waterplas ontstond. Met een aannemer en een hovenier lukte het de bewoners de baan op orde te krijgen.

Overkapping

De baan werd al snel veel gebruikt, waarna het idee voor een ‘multifunctionele overkapping’ kwam. Kramer en Hulsman benaderden sponsoren en zetten acties op om de benodigde gelden bijeen te krijgen. Het lukte ze 11.000 euro te vergaren en dat de overkapping in september 2019 werd geplaatst. “Dat leverde enorm veel positieve energie op”, herinnert Herms zich. “De Havezate veranderde van een relatief rustig huis tot een bruisend woonzorgcentrum.” De overkapping werd niet alleen benut voor jeu de boules, maar ook voor andere spelen als cross country, mini-korfbal, mini-volleybal, Kubb en Goldhorn. De buitenruimte biedt verder ruimte voor concerten, workshops en de fysiotherapeut kan er droog oefeningen met patiënten doen.

Beweging

Ook de bewoners in een rolstoel, met een rollator of scootmobiel worden er geactiveerd. Kramer: “Ik wil altijd graag gehandicapten helpen. Daarvoor gaan we nu aan de slag: ik kan slecht nee zeggen.” De insteek van de activiteiten onder overkapping zijn beweging, buitenlucht en sociale contacten. Die laatste leveren dan vaak weer nieuwe initiatieven onder de bewoners op, waaronder een scootmobieltocht. “We hadden wel eens: wat hebben ze nu weer bedacht?”, erkent Herms lachend. “Ja, je lijkt Hendrik Groen wel, hoor ik nog wel eens”, vult Kramer met een brede glimlach aan.
Voor veel zaken zoekt hij met Hulsman goede oplossingen. Zo wisten ze te regelen dat ze hun materiaal, waaronder 43 jeu de boules-sets, in kasten in de noodbehandelkamer van Fysiotherapie de Dobbe kunnen opslaan. Die kan op haar beurt voor behandelingen weer gebruikmaken van de overkapping. Begin dit jaar is daaronder een doek aangebracht om te zorgen dat het eronder niet té warm wordt. “Nu willen we gehandicapten nog meer activeren”, benadrukt Kramer. “Er komt vaak een koude valwind vanuit het noorden over de baan. Wij kunnen dan makkelijk even wat extra’s aantrekken, maar voor minder-validen is dat lastig. We willen nu een doek plaatsen, waardoor mensen uit de wind zitten. Dat is nog niet zo eenvoudig, want ook de bediening moet gemakkelijk en elektrisch zijn. Ik ben het al aan het uitwerken, maar het kan nog wel een jaar duren voordat dat er is.”

Donatie

De donatie van de zorgorganisatie en de woningcorporatie is onder meer daarvoor bestemd. Kramer: “We hebben beide directies een rapport gestuurd van 32 kantjes met foto’s over wat we de afgelopen vier jaar allemaal hebben bereikt. Beide heren zijn bij de opening op 24 augustus de hele avond, 3,5 uur, aanwezig geweest.”

Saamhorigheid

“Deze faciliteit heeft onder bewoners een heel groot gevoel van saamhorigheid gegeven”, stelt Herms tevreden vast. “Dat geldt overigens ook voor bezoekers en studenten van het Deltion College die hier komen om kennis te maken met de doelgroep of zelfs gebruikmaken van de overkapping. Ik ben er heel fier op wat Jan Kramer en Annie Hulsman hebben bereikt. Zonder hen was dit echt niet gelukt. Ook voor andere zorgcentra zou dit heel mooi zijn, maar dit soort initiatieven moeten écht vanuit de bewoners zelf komen.”