Nick Bouwman loopt in de eerste helft naar de kant voor een drinkpauze.
Nick Bouwman loopt in de eerste helft naar de kant voor een drinkpauze. Foto: Mark de Rooij

Bouwman heeft nog wat te bewijzen na ongewenste aftocht bij Zwolsche Boys

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL 

Het is pas de eerste bekerwedstrijd van het seizoen, maar het gaat er gelijk stevig aan toe tussen vierdeklasser Dieze West en derdeklasser HTC op het Hoge Laar. Doelman Nick Bouwman ziet de vlam drie keer in de pan slaan tijdens en na zijn eerste officiële wedstrijd voor Dieze West, dat dik verdiend wint met 2-0.

De oud-keeper van Zwolsche Boys, die bij Dieze West de handschoen oppakt na twee, drie jaren zonder prestatief voetbal, doet voor de kleedkamer zijn verhaal als er plotseling rake klappen worden uitgedeeld tussen iemand van HTC en een clubman van Dieze West. De boel wordt gauw gesust – er ontstaat geen massale vechtpartij- maar van een lekker voetbalsfeertje is op deze zonnige middag dan al lang geen sprake meer. Eigenlijk is het pas net weer even rustig na een opgefokte tweede helft waarin Lennart Prins (Dieze West) en Abdoul Ly (HTC) in de slotfase met rood van het veld worden gestuurd. Eerder slaat de vlam al in de pan na een duel tussen Daan Wissink van HTC en Levi El Atiaoui van Dieze West.

Het is een ‘lekkere’ binnenkomer voor de inmiddels dertigjarige doelman, die over de wedstrijd eigenlijk gauw is uitgepraat. Van opwinding voor het doel van Bouwman is namelijk vrijwel geen sprake. Op twee belangrijke reddingen in de laatste minuut na wordt hij nauwelijks op de proef gesteld. Zonder Stan Wissink (schorsing), Quinton Justiana (blessure) en Patrick Maat (darten in Spanje) is HTC aanvallend onmachtig. Bij Dieze West ontbreken er ook nog wel een paar, maar met een bredere selectie dan in de afgelopen jaren is dat niet gelijk een probleem. Zelfs tegen een ploeg die een klasse hoger speelt, speelt Dieze West verreweg de meeste kansen bij elkaar speelt en wint het door doelpunten van Jeffrey de Nooijer en Ginaro van Deventer met 2-0.

Dat het uiteindelijk zo ontploft, ziet Bouwman niet aankomen. “Het was gewoon een fatsoenlijke wedstrijd, toch?”, zegt Bouwman, die niet zoveel opheeft met het beeld van Dieze West als onrustige club, waar de gemoederen snel oplopen. “Dat is ook al weer lang geleden”, vindt Bouwman, die zelf de laatste twee, drie jaren in een bierelftal bij Zwolsche Boys speelde. Dankzij Tom IJzerman is hij terug in het prestatieve voetbal. De trainer van Dieze West was op zoek nadat Omer Senturk zijn handschoenen aan de wilgen had gehangen. 

‘Dat was niet mijn keuze’

Bouwman wilde zich graag nog eens bewijzen nadat hij drie jaren geleden bij Zwolsche Boys door de toenmalige trainer Bart Ester naar het tweede was verbannen. “Dat was niet mijn keuze, dus ik wilde op zich nog wel iets. Ik was toen ook nog maar 27. Dan ben je normaal gesproken op je top”, zegt de lange doelman, die niet lang na hoefde te denken over het aanbod van IJzerman om nog een keer voor het echie om de prijzen te spelen. “Daar stond ik heel positief tegenover”, aldus Bouwman, die bij Dieze West enorm veel individuele kwaliteit aantreft, niet in de laatste plaats van zijn oude Boys-companen Dominggus Lim-Duan, Lennart Prins, Jeffrey de Nooijer, Eugene Webb en Ginaro van Deventer. 

Zes spelers met Boys-verleden

Het is opvallend hoe veel spelersverkeer er de laatste jaren is geweest is tussen Dieze West en Zwolsche Boys. Waar een rits spelers van naam eerder het Hoge Laar in Zwolle-Noord verruilde voor het sportpark Jo van Marke in Zwolle-Zuid, heeft een aantal nu de omgekeerde weg bewandeld. In de wedstrijd tegen HTC verschijnen er maar liefst zes spelers met een Boys-verleden binnen de lijnen bij Dieze West. 

‘Uitdaging om er team van te maken’

Volgens Bouwman lijken de clubs qua sfeer en beleving op elkaar. “Allebei een volksclub. Alles loopt hier rond, van wit tot zwart van jong tot oud. Als je gezellig bent, hoor je erbij.” Wat betreft het voetbal staat trainer Tom IJzerman nu ook voor dezelfde uitdaging als waar Jan Verheijen en daarna Bart Ester bij Zwolsche Boys voorstonden. “Er is veel individuele kwaliteit. Het is de uitdaging om er een team van te maken, maar tot nu toe lukt dat aardig”, ziet Bouwman.

Bekijk ook: kort overzicht bekervoetbal met uitslagen Zwolse clubs.

Doelman Nick Bouwman en centrale verdediger Ginaro van Deventer sturen de defensie van Dieze West aan.
Dieze West-HTC
Ginaro van Deventer aan de bal namens Dieze West.
Eugene Webb speelt dit seizoen bij Dieze West.