Afbeelding
Foto: Eigen foto

Joop en Angela doen Zwolle aan tijdens 700 kilometer lange wandeltocht

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Aliëtte de Vries)

ZWOLLE - Angela Gielen en Joop Halma lopen sinds 4 augustus maar liefst zevenhonderd kilometer door Nederland om aandacht te vragen voor hun stichting Asian Kidz support. Afgelopen weekend deden ze Zwolle aan. Wat ze met hun stichting bereiken en hoe ze die strijkstokproof houden, vertellen ze de Swollenaer op hun rustdag in de stad.

Joop en Angela zijn echte globetrotters. Al vele jaren reizen ze de wereld over waarbij ze hun hart hebben verloren aan Azië waar ze soms ook maandenlang woonden om vrijwilligerswerk te doen. Op hun reizen zagen ze de diepe armoede in de noordelijke berggebieden van Thailand, Laos en Vietnam. Ze besloten meer dan tien jaar geleden een stichting op te richten waarbij de persoonlijke contacten die ze tijdens hun reizen hadden opgedaan van pas kwamen. “Onze projecten zijn kleinschalig en we werken met mensen die we al jarenlang kennen. De projecten bezoeken we elk jaar. Zo zorgen we ervoor dat het geld ook goed terecht komt”, steekt Joop van wal. “En we hebben ook samenwerkingspartners zodat de projecten gewoon doorgaan mochten wij onverhoopt wegvallen.”

Gesprekken

“Omdat we door corona niet naar de projecten kunnen, bedachten we deze wandeltocht. Het liefst hadden we duizend kilometer in drie maanden gelopen, maar ik kon maar twee maanden onbetaald verlof krijgen’’, zegt Angela. Op 4 augustus wandelden Joop en Angela hun woonplaats Asten, Noord-Brabant, uit. Via Delft, de kust, Afsluitdijk en Friesland zakken ze nu weer af richting Asten waar ze op 26 september aan hopen te komen. “Het is heel fijn om te lopen. Nederland is ontzettend mooi en we voeren hele leuke gesprekken onderweg. Toen we in het Noord-Hollands dagblad hadden gestaan, herkenden allerlei mensen ons wat tot mooie gesprekken en ook donaties voor de stichting leidde”, vervolgen ze hun verhaal. “De hulp die we bieden, is in de knel gekomen. We zien ook dat de donaties teruglopen terwijl het juist meer nodig is. Door corona zie je kinderarbeid en kindhuwelijken toenemen in de drie landen waar onze projecten zitten. De scholen die onze projecten bouwen zijn heel belangrijk om dit te voorkomen.”

Positief

“Na de hulp van ons moeten de kinderen op eigen benen staan. Dat vinden we belangrijk maar de kans dat dat lukt is zoveel groter als ze de kans hebben gekregen naar school te gaan. Dat is ook zo mooi. Je kunt veel doen voor weinig geld. Ook houden we het graag positief. Hoe moeilijk de kinderen het soms ook hebben, we geloven niet in zielige verhalen ophangen om geld los te krijgen. Er zit zoveel kracht in deze kinderen. Dat laten we veel liever zien”, aldus Joop. Joop en Angela waren nooit eerder in Zwolle. “We komen zeker terug voor een weekendje. Wat een leuke stad!” Zie voor meer informatie en donaties: https://asiankidzsupport.nl/